Argeweb is als beste uit de test gekomen in de vergelijking van de performance van virtuele servers. Er is gekeken naar een viertal verschillende aanbieders. Maar het is natuurlijk ook belangrijk om te weten hoe goed het controlepaneel van de virtuele server van Argeweb daadwerkelijk is. Zal de score net zo hoog uitvallen als bij de perfomance?
Het controlepaneel
Als er eenmaal is ingelogd kom je op het beheergedeelte terecht. Dit heet het ‘Argeweb cloud’. De gebruiker kan hier de virtuele servers zien. Er is een menu met functies die veel door de gebruiker gebruikt worden. Aan de rechterkant is een menu met alle opties om de server te kunnen bedienen. Het is niet helemaal gebruiksvriendelijk, er moet namelijk flink wat geklikt worden om op de plek te komen waar je wilt. Er ligt dus nog wel wat verbetering in de groeperingen van bepaalde opties. Ook de snelheid is niets iets om trots op te zijn. In veel gevallen duurt wel even voordat een gewenste optie is geladen.
Geen monitoring
De monitoring van de server is natuurlijk ook belangrijk. Maar daarover kan niet veel verteld worden. Er is namelijk geen enkele mogelijkheid om de server te monitoren in het beheerdersgedeelte. Er kan geen informatie gevonden worden over bijvoorbeeld de gebruikte bandbreedte. Dit is dus een groot minpunt omdat monitoringsinformatie ontzettend waardevol kan zijn.
VPS
Er is een pagina met informatie over de VPS, echter deze informatie is heel summier. Er staat bijvoorbeeld geen nadere informatie van het besturingssysteem dat is geïnstalleerd. De details staan echter wel precies vermeld op de pagina waarmee de server gestopt en gestart worden. Maar het is opvallend dat nergens informatie gevonden kan worden over bijvoorbeeld de capaciteit van de server. Er is wel een pdf-bestand te downloaden waarin staat om welke server het gaat. In het overzicht is nergens het type server terug te vinden. Ook kunnen er geen specificaties gevonden worden. Het is natuurlijk wel belangrijk om te weten wat bijvoorbeeld het geheugen of de schijfruimte van de server is. Op de pagina waar de server kan worden gestart, kan de server ook worden bevroren. Het is ook mogelijk om de server hier weer opnieuw te starten. Dat is natuurlijk een handige optie.
Back-up maken
Binnen het controlepaneel is het wel mogelijk om een snapshot te maken. Ook is er een mogelijkheid om back-ups te maken op een geautomatiseerde manier. Voor het herstellen van een back-up is wel meer nodig en dat is jammer. Er moet namelijk eerst contact op worden genomen met de helpdesk. Er is wel een mogelijkheid om een besturingssysteem te herinstalleren, er kan ook een nader besturingssysteem worden geïnstalleerd. Echter, vaak blijkt dit niet te werken en treden en foutmeldingen op.
Contact helpdesk
Door middel van een contactformulier kan de gebruiker support krijgen van de helpdesk. De gebruiker moet in dit formulier direct aangeven wat de vraag is. Er is een mogelijkheid om een sms te krijgen als de vraag is beantwoord. Dat is natuurlijk een handige functie. Alles is ook nog eens netjes gedocumenteerd in het controlepaneel. Bijvoorbeeld de contracten en facturen. De virtuele server kan ook in het controlepaneel van een update worden voorzien.
Opzeggen contract
Wanneer de gebruiker de server wil opzeggen, kan dit eenvoudig worden gedaan in het controlepaneel. Er moet dan een reden opgegeven worden waarom de server opgezegd wordt. De opzegging zal vervolgens per e-mail bevestigd worden. Ook is het mogelijk om de opzegging via de post te krijgen. Het proces van de opzegging verloopt de soepel. Maar er is een opvallend iets wat niet klopt. Op de pagina met informatie over de bestelling van de server, staat dat deze flexibel per maand te bestellen is. Ook is er sprake van een contract van één maand. Echter, Argeweb rekent dan wel een opzegtermijn van een maand en dat klopt niet.
Verwarring contract
Er is een vermelding gemaakt in het contact. Maar de algemene voorwaarden kunnen dus een verkeerd beeld geven. Er staat in de contacten wel dat er één maand opzegtermijn is. Maar daar staat een zin achter, dat de contracten een looptijd van 12 maanden hebben. Tenzij anders is vermeld. Op deze manier is het dus ook niet mogelijk om de server voor minder dan twee manden af te nemen. Terwijl er wel heel duidelijk gesteld wordt dat de server per maand kan worden afgenomen.
Conclusie controlepaneel
Argewebs controlepaneel valt dus zeer tegen. Het is niet goed geordend en ook nog eens zeer traag. Ook de informatie over de server is erg beperkt. Alles werkt wel redelijk naar behoren, maar het installeren van besturingssystemen blijft problemen geven. Het administratieve gedeelte van het controlepaneel is wel goed in orde.
Review Argeweb controlepaneel
Geen opmerkingen:
Een reactie posten