Cloud hosting bestaat uit drie hoofdonderdelen namelijk platform, software en infrastructuur. Zo gebruiken alle applicaties, computerkracht, opslag en andere clouddiensten hier gebruik van. Echter zijn deze drie onderdelen ook afzonderlijk te gebruiken wanneer je ze nodig hebt. Je kunt dit in de vorm van Software as a Service (SaaS), Platform as a Service (PaaS) en Infrastructure as a Service (IaaS). In dit artikel bespreken we hoe dat werkt en wat je ermee kunt.
IaaS
Je hebt netwerkapparatuur en servers nodig om in de cloud te kunnen werken, maar dit wist je waarschijnlijk al. Maar als je een private, public of hybris cloud die je misschien al gebruikt al onder de noemer IaaS valt? Het houdt namelijk in dat je zelf geen hardware hoeft aan te schaffen, want je betaalt alleen voor het gebruik van de infrastructuur die ergens anders staat.
De voordelen van IaaS zijn dat de kosten lager zijn dan bij eigen aanschaf, het is eenvoudig op te schalen en je betaalt alleen voor wat je gebruikt. Wanneer je bijvoorbeeld te make hebt met wisselende behoeften of piekverkeer, dan is IaaS ideaal. Zo kun je jouw kostenraming eenvoudig af stemmen op de pieken en zo betaal je dus nooit teveel.
PaaS
Voor vele is PaaS de ideale toepassing van de cloud. Met PaaS kunnen veel softwareontwikkelaars namelijk direct online hun producten testen, ontwikkelen en verbeteren en dat zonder dat ze daarvoor een eigen platform voor op hoeven te zetten. Zo is alles namelijk al klaar in de cloud. Daarnaast kunnen ook complexe webapplicaties snel gebouwd worden, schaal gemaakt worden en op de markt gebracht worden.
SaaS
De meeste gebruikers van de cloud kennen de term SaaS vaak niet, maar bijna iedereen werkt ermee. SaaS is namelijk software wat via de cloud gehost wordt en dus niet op je eigen computer draait. Software zoals webmail, online agenda’s en CRM-programma’s zijn allemaal SaaS.
Het handige van SaaS is dat je niet afhankelijk bent van de beperkingen die je computer biedt, maar de cloudaanbieder zorgt ervoor dat de software altijd optimaal presteert. Hierdoor kun je er altijd en overal mee werken.
Termen IaaS, PaaS en Saas uitgelegd
Geen opmerkingen:
Een reactie posten