maandag 28 juli 2014

Hoe werkt de cloud precies?




Cloud wordt door vele mensen een ongrijpbare IT-omgeving gezien waarop je met software kunt werken en bestanden kunt opslaan of delen. Echter de techniek achter de cloud is iets minder bekend en daarom beschrijven we alles in dit artikel, want de technische achtergrond van de cloud is zeer interessant.


Geen eigen hardware meer nodig


In plaats van het hebben van een eigen server gebruik je een in de cloud een server van een andere partij zoals Google of Microsoft. Zo kan er op één fysieke server dankzij visualisatie namelijk zeer veel verschillende virtuele servers gecreëerd worden. De virtuele servers kunnen in grootte verschillen die afhankelijk zijn van de wensen van de klant of gebruiker.


Zo neem je niet langer een server af die te groot en te duur is voor wat nodig is. Je kiest namelijk precies de opslagruimte en rekenkracht die je nodig hebt. Wanneer je bijvoorbeeld een kleine website hebt, dan zal een kleine virtuele server volstaan. Indien je een webwinkel of website hebt die veel bezoekers moeten verwerken, dan kun je beter kiezen voor een grotere server.


Een cloud is een netwerk van computers


Zoals je misschien al weet bestaat de cloud niet uit één enkele server, maar uit een groot netwerk van servers, computers en opslagruimte. Zo kan een cloud bestaan uit alle denkbare programma;s die op hun eigen servers draaien.


Zo legt een centrale server de verbindingen, zorgt alles soepel verloopt en houdt bij hoeveel dataverkeer er verbruikt wordt. Om er zeker van te zijn dat al uw data veilig is, maakt het cloudsysteem waarop u werkt hier continu back-ups van. Dit wordt ‘redundancy’ genoemd.


Opschalen is geen probleem


Het grootste voordeel van de cloud is dat er makkelijk opgeschaald kan worden indien dit nodig is. Zo is het opschalen het vergroten van de rekenkracht of opslagcapaciteit van je oplossing. Je kunt ervoor kiezen om je huidige server te vergroten of een tweede identieke server naast uw al bestaande server neer te zetten. 


Het vergroten van de opslagcapaciteit of het aantal gebruikers is een fluitje van een cent. En dan is het ook nog goedkoper dan de ‘ouderwetse’ methode van fysieke hardware bijkopen bij groei. Het mooiste voor u als website-eigenaar is dat de cloud werkt zonder dat u zelf voor beheer hoeft te zorgen. Dat scheelt een hoop tijd en energie die u beter aan uw eigen werkt kunt besteden.




Hoe werkt de cloud precies?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten