maandag 28 juli 2014

ICT-sector en continuïteit




Continuïteit is een begrip dat steeds populairder wordt binnen de ICT-sector. Doordat de wereld steeds meer afhankelijk wordt van ICT, is continuïteit een zaak die steeds meer aandacht vraagt. Men wil namelijk een partij kiezen die deze continuïteit ook daadwerkelijk kan waarborgen.


Kiezen voor een partij

Het is belangrijk dat de continuïteit van ICT-systemen niet in gevaar komt. Er zijn datacenters gebouwd om alles in goede banen te laten leiden. Als je zoek bent naar een partij waarmee je in zee wil gaan, is het belangrijk om een aantal zaken in acht te nemen. Bijvoorbeeld welke certificeringen heeft het bedrijf? Maar dat zegt natuurlijk nog niets over de specifieke ICT-techniek of het datacenter. Ook kan je kijken naar ervaringen en referenties, maar deze kunnen natuurlijk altijd een beetje gekleurd zijn.


Verzekeringen

Ook verzekeringsmaatschappijen zijn meer en meer geïnteresseerd in het vraagstuk rondom continuïteit. De ICT-wereld is voor deze maatschappijen namelijk een nieuwe markt. Echter, binnen deze wereld moeten wel standaarden komen waarnaar prestaties gemeten kunnen worden. Een project als PEDCA speelt daarin een grote rol. Dit project is er om een inventarisatie te maken van het datacenter-speelveld. Op deze manier kunnen er duidelijke normeringen om te toetsen gesteld worden.


Prijskaartje

Natuurlijk zit er aan continuïteit een prijskaartje. Er komen natuurlijk meer kosten voor stroom, hardware, locaties, verbindingen en ga zo maar door. Wanneer er een aanbesteding wordt gedaan, worden er veel eisen gesteld aan de omgeving die er moet komen. Echter, als alles in de eindfase komt, wordt er vaak veel weggestreept om de kosten te drukken. Er wordt een mooi en duur beeld geschetst, maar uiteindelijk wordt er weinig uitgegeven. Gebruikers van IT zouden hier meer rekening mee moeten houden. Wat zijn bijvoorbeeld de gevolgen van outage? Wat kost het als je een uur niet bereikbaar bent? Maak dus geen beloften die niet nagekomen kunnen worden. Hieronder staan een aantal rare en opvallende datacenter outages die zijn voorkomen.


- Diefstal

Ooit werden er eens bij Nianet in Denemarken netwerkkaarten gestolen. De dieven kwamen binnen via een gat in de muur. Hoe dit heeft kunnen gebeuren is tot op de dag vandaag niet bekend, ook niet waarom ze de netwerkkaarten wilden hebben.


- Eekhoorns

De helft van het Santa Clara datacenter van Yahoo ging in 2010 down. Dat kwam doordat eekhoorns op belangrijke kabels aan het knagen waren.


- Gebroken kabel door anker

Voor dataverbindingen van continent naar continent of van eiland naar eiland, zijn er zeekabels nodig. Dit zijn zeer stevige kabels, maar ze gaan wel eens kapot. In 2013 werd het eiland Formentera getroffen, dat kwam door een anker.


- 9/11

De aanslag op de Twin Towers zorgde ook voor veel problemen met datacenters. Er verdween namelijk niet alleen een geheel datacenter van het WTC. Maar doordat de torens instortten, werden veel telecomkabels vernield. Daardoor ging een deel van New York plat en kenden veel datacenters wekenlang problemen.


- Schrikkelseconde

Af en toe wordt de schrikkelseconde toepast, het is aan aanpassing op de UTC om rekening te houden met verschillend in de draaisnelheid van de aarde. In 2012 gaf de toevoeging van deze seconde veel problemen.


- Verhuizing datacenter

Alabanza, een hostingprovider, werd in 2007 opgericht door NaviSite. Daarbij werd besloten om de servers te verplaatsen daar het centrale datacenter. Gedurende de verhuizing gingen die sites, gehost door Alabanza, down.


- BGP

Supronet, een Tsjechische provider, zorgde er voor dat er wereldwijd uitval optrad bij grote hostingbedrijven. Dat kwam door een verkeerde BGP-aankondiging.


- Roken

Een smeulende sigarettenpeuk zorgd voor problemen bij het Perth iX datacenter. Het systeem detecteerde rook, waardoor het hele datacenter voor een uur werd platgelegd.


- Waar zijn de servers?

Twee gemaskerde mannen overvielen midden in de nacht in Chicago in 2007 een datacenter. Er was een werknemer aanwezig, maar deze werd uitgeschakeld door een taser. Er werden zo’n 20 servers buit gemaakt. En dat leverde natuurlijk problemen op voor klanten.


- Vrachtwagen zorgt voor problemen

In 2007 kreeg Rackspace te maken met een storing van een aantal uren. Een vrachtwagen had zich namelijk in een transformatorhuisje geboord. Er was wel een back-up, maar die werkte niet. Daardoor gingen een groot aantal websites offline.




ICT-sector en continuïteit

Geen opmerkingen:

Een reactie posten