maandag 27 oktober 2014

Akamai: DDoS-aanvallen sterk toegenomen in kracht en aantal





Deze nieuwe aanvalsmethoden van cybercriminelen kwamen het derde kwartaal van 2014 het meest tot uiting in de zogeheten ‚brute kracht’ aanpak. Daarnaast werden de bestaande methoden verbeterd om meer bandbreedte te consumeren.


Dat schrijft Akamai, aanbieder van netwerkcapaciteit, in zijn State of the Internet rapport over het derde kwartaal van dit jaar. Nieuwe DDoS-aanvallen (distributed denial of service, websites en netwerken van organisaties onbereikbaar maken) verbruikten gemiddeld 80 procent meer piekbandbreedte vergeleken met het voorgaande kwartaal. In vergelijking met het derde kwartaal van 2013 was er meer sprake van een verviervoudiging van de hoeveelheid bandbreedte die DDoS-aanvallen opsoupeerden.


Daarnaast hebben cybercriminelen ook manieren gevonden om meer devices in te kunnen zetten waarmee ze DDoS botnets uitbreiden en zo grotere DDoS-aanvallen uit kunnen voeren. Zo stelt het PLXsert (Prolexic Security Engineering and Research Team) team van Akamai stelt dat er sneller en vaker botnets gebouwd worden. En hiermee proberen cybercriminelen systemen over te nemen door toegang te verkrijgen via kwetsbare webapplicaties op Linux-gebaseerde pc’s en servers.


Verder worden steeds vaker nieuwe devices zoals smartphones en embedded devices overgenomen om in een botnet in te zetten (een netwerk van geïnfecteerde systemen waarmee DDoS-aanvallen worden uitgevoerd). Het gaat bij embedded devices onder meer om smart home apparatuur, wearables, modems en mobiele devices.


Bij 53 procent van de aanvallen was er sprake van meer geavanceerde multivector aanvallen, 11 procent meer dan het afgelopen kwartaal en negen procent meer dan in Q3 van 2013. De toenemende beschikbaarheid van aanvals-toolkits (software om malware mee te bouwen) met eenvoudige interfaces en een groeiende groep DDoS-criminelen die zichzelf verhuren, hebben bijgedragen aan deze groei.




Akamai: DDoS-aanvallen sterk toegenomen in kracht en aantal

Geen opmerkingen:

Een reactie posten