dinsdag 7 oktober 2014

Overstappen naar een nieuwe hostingprovider? 5 tips voor een makkelijke migratie

Ben je er eindelijk over uit dat je voor een nieuwe hostingprovider gaat kiezen? Dan kan uiteraard het migratietraject van start gaan voor je website of webwinkel. Echter is dit niet zonder een gedegen voorbereiding, want anders zul je voor onaangename verrassingen te staan.


Je kunt natuurlijk jezelf eerst afvragen welke data essentieel is en daarmee is het back-uppen van data prioriteit nummer één. Zo kun je ervoor zorgen dat de organisatie altijd beschikt over de actuele data die nodig is om de omgeving te herstellen.


Zorg daarom altijd eerst voor een op maat gemaakte back-upstrategie en weet wat je te does taat wanneer de primaire IT-omgeving er niet meer zou zijn. Doe daarom eerst regelmatig test-restores en pas de back-upstrategie stteed weer aan om zeker te weten, dat je altijd op een andere locatie weer over de juiste data beschikt.


Zorg voor een uitwijkmogelijkheid


Zet de nieuwe structuur ook op een acceptatieomgeving als uitwijkmogelijkheid. Want ook een ideale omgeving voor ontwikkelaars om de laatste testen te doen, voordat in productie wordt genomen. Op acceptatie kan een ‘roll-back’-systeem opgezet worden, zodat er altijd terug in de tijd kan worden gegaan, mocht er iets onverhoopt niet goed gaan.


Maak daarnaast van deployen een dagelijkse handeling maken. Doe regelmatig dan ook een zogenaamde deploy van alle data naar de desktop van ontwikkelaars om elke dag opnieuw te beginnen. Dit geeft je namelijk de zekerheid dat iedereen na verloop van tijd de juiste en efficiënte methode hanteert. De juiste set data wordt overgezet en de totale duur van het overzetten van de dataset bekend is. Door het in het klein in dagelijkse werkzaamheden in te bouwen, neemt het praktisch alle onzekerheden bij een echte migratie weg.


Snel naar een geoptimaliseerde omgeving


Naar de nieuwe hostingprovider migreren geeft dan ook direct mogelijkheden om gewenste verbeterpunten door te voeren. Door deze nieuwe omgeving stap voor stap een verbeterpunt te implementeren, zal het effect op de totale omgeving per punt precies bepaald worden. Er kunnen ook prestatiebenchmarks gedaan worden op de nieuwe omgeving wanneer deze nog niet in productie genomen is.


Stem daarnaast de livegang af met je nieuwe hostingprovider. Want is je nieuwe hostingprovider op de hoogte wanneer de knop omgezet wordt? Zo hebben ze vaak specialisten zitten die migratietrajecten vaker hebben gedaan en daarnaast hebben ze vaak al goede plannen liggen.


Maar om meer zekerheid in te bouwen is het verstandig om voor een hostingpartner te zorgen, die niet alleen denkt in beschikbaarheid van de infrastructuur, maar ook je applicatielandschap kent en niet alleen weet welke configuraties nodig zijn om het applicatielandschap te integreren met de applicatiestructuur en deze ook direct voor je doorvoert.




Overstappen naar een nieuwe hostingprovider? 5 tips voor een makkelijke migratie

Geen opmerkingen:

Een reactie posten