vrijdag 17 oktober 2014

Bureau moet ICT-chaos Rijk voorkomen

Dat het een zooitje is op dit moment bij de overheid wanneer het om de ict gaat is wel te merken. Toch moet hier nu verandering in gaan komen, want een tijdelijke ict-autoriteit moet orde gaan scheppen in de ict-chaos van het Rijk en ook toekomstige ict-drama’s voorkomen. Dit is in ieder geval de belangrijkste aanbeveling die de Tijdelijke Commissie ICT (TCICT) presenteert in haar eindrapport ‚Naar grip op ICT’ dat op 15 oktober 2014 gepresenteerd is in Den Haag.


De Tijdelijke Commissie ICT constateert dat de rijksoverheid de besturing en beheersing van projecten met een belangrijke ict-component niet op orde heeft. In een toelichting schrijft de commissie: ‘Het geheel van ict-organisaties bij de rijksoverheid is chaotisch en ondoorzichtig.’


Uit de vragenrondes met verschillende betrokkenen uit de sector is gebleken dat bij de overheid een financieel overzicht op rijksniveau ontbreekt. ‘Niemand weet hoeveel Nederlandse overheden aan ict uitgeven omdat een financieel overzicht op overkoepelend rijksniveau ontbreekt’, staat in de toelichting.


De belangrijkste aanbeveling in het rapport is om orde te scheppen in de ict-chaos is de oprichting van het Bureau ICT-toetsing. De commissie benadrukt dan ook dat het geen nieuw bureaucratisch orgaan moet worden, maar juist een kleine efficiënte en slagvaardige organisatie die verbonden is aan het relatief kleine ministerie van Algemene Zaken.


Bureau ICT-toetsing


In een periode van vijf jaar moet het Bureau ICT-toetsing alle projecten van de overheid boven de 5 miljoen euro waarbij ict een belangrijke rol speelt, toetsen aan de hand van tien basisregels. 


Daarnaast zijn er nog een aantal aanbevelingen die gericht is op een betere beheersing en besturing van ict-projecten binnen het Rijk.Die hebben betrekking op de rol van de Tweede Kamer, waarin vaak onvoldoende deskundigheid of desinteresse in ict is, centrale sturing en projectmanagement.


Commissie-voorzitter Ton Elias: ‘Eerdere pogingen om de terugkerende ict-ellende aan te pakken hebben helaas gefaald. We hopen dat de Tweede Kamer nu een keer doorzet en onze aanbevelingen in samenhang overneemt.’




Bureau moet ICT-chaos Rijk voorkomen

Geen opmerkingen:

Een reactie posten