maandag 6 oktober 2014

Cyberdreiging vertraagt nieuwe IT-projecten

Onder de IT-beslissers die vanuit de directiekamer een hoge mate van druk en toezicht ervaren op gebied van it-beveiliging, geeft 63 procent aan dat ze nieuwe IT-projecten, zoals nieuwe applicaties en diensten, hebben uitgesteld of geannuleerd uit angst voor cyberbedreigingen.


Dit geldt in ieder geval voor 53 procent van alle ondervraagde cio’s en cto’s. Dit blijkt namelijk uit het Fortinet Security Census-onderzoek dat uitgevoerd wordt door Lightspeed GMI onder 1610 IT-beslissers bij organisaties met meer dan vijfhonderd werknemers.


De grootste uitdagingen voor it-beslissers zijn de steeds hogere frequentie en complexiteit van bedreigingen (88 procent) en de eisen die opkomende technologieën stellen aan beveiliging, zoals het internet of things (IoT) en biometrie (88 procent). De meeste it-beslissers worden uitgedaagd door de toename in privacyvraagstukken (90 procent) en de beveiliging van initiatieven rond de grote datamassa (big data, 89 procent). Over het algemeen vragen deze trends om nieuwe it-investeringen.


Druk vanuit directie


Bijna 90 procent van de cio’s en cto’s vindt het lastiger om de IT-beveiliging van hun organisatie op niveau te houden. Zo was de druk vanuit de directiekamer nog nooit zo hoog om de organisatie veilig te houden.


Het aantal cio’s en cto’s, dat dit als een van de grootste uitdagingen ervaart, is in het afgelopen jaar zelfs gestegen met een derde. Van de respondenten die de hoogste druk vanuit de directie voelen, geeft 63 procent toe dat zij tenminste één it-initiatief hebben uitgesteld of afgeblazen vanwege angst over cyberbeveiliging.


Het feit dat het bewustzijn over IT-beveiliging in de directiekamer toeneemt draagt bij in belangrijke mate aan bij de taak van IT-beveiliging zwaarder wordt. Zo noemt driekwart van de respondenten het bewustzijn bij de directie nu hoog of zeer hoog nog een jaar geleden dat nog nauwelijks 50 procent was. De mobiele applicaties en strategieën zijn belangrijke hete hangijzers en ook de cloud scoort nu hoog.


Big data


Tegelijkertijd noemt 89 procent van alle respondenten grote datamassa’s (big data) en data-analyse als de aanjagers voor veranderingen in de IT-beveiligingsstrategie en 50 procent van hen wil hier in investeren.


De sectoren die het meest bereid lijken om te investeren in IT-beveiliging zijn de financiele sector en de telecom/technologie sector. Daarnaast wijst het onderzoek er ook op dat deze investeringen waarschijnlijk vooral gedaan worden door de grootste organisaties.


Op de vraag of zij de afgelopen twaalf maanden beschikten over voldoende mensen en financiële middelen voor it-beveiliging, antwoordden vier van elke vijf respondenten ‘ja’. 83 procent denkt hier ook de komende twaalf maanden over te beschikken. Deze trend loopt in de meeste marktsectoren op: bij overheidsinstellingen was dit respectievelijk 74 en 77 procent en in de detailhandel 80 en 81 procent. 


De it-beslissers in de financiële sector vinden dat zij het beste zijn voorzien van mensen en middelen (87 procent voor de komende twaalf maanden), hoewel deze trend met 89 procent voor de afgelopen twaalf maanden dalend is.




Cyberdreiging vertraagt nieuwe IT-projecten

Geen opmerkingen:

Een reactie posten