donderdag 23 oktober 2014

OM onderzoekt ICT-fraude bij overheid na tips

Het nieuwsbericht is vandaag binnen gekomen dat de Autoriteit Consument en Markt (ACM) en het Openbaar Ministerie los van elkaar een feitenonderzoek is begonnen naar prijsafspraken en fraude in de ict. Volgens een woordvoerder van het OM is dit bedoeld om vast te stellen of er voldoende aanwijzingen zijn voor een formeel strafrechtelijk onderzoek.


Dit meldt in ieder geval het NRC handelsblad, want volgens de krant heeft toezichthouder ACM de afgelopen weken een aantal tips ontvangen over problemen in de sector. Zo plaatste ACM eerder al een omroep om misstanden rondom ict-aanbestedingen te melden. Een woordvoerder bevestigt aan de krant: ‘Indien mogelijk wordt de informatie die wij verzamelen gedeeld met het Openbaar Ministerie.’


Verder schrijft het NRC dat naar aanleiding van tips de ACM de vijftig grootste ict-bedrijven van Nederland een brief heeft gestuurd met een oproep om illegale prijsafspraken of andere vormen van concurrentievervalsing te melden. In de brief wordt gewezen op de mogelijkheid voor bedrijven om oneerlijke concurrentie te melden bij de toezichthouder in ruil voor strafvermindering.


Mogelijke prijsafspraken


Aanleiding voor het oriënterende onderzoek is een uitzending van tv-programma Zembla over mogelijke afspraken tussen ict-bedrijven bij grote overheidsprojecten. Het gaat onder andere om projecten van ict-dienstverlener Ordina. Dat bedrijf laat ook zelf onderzoek uitvoeren naar de gang van zaken rond een aantal aanbestedingen.


Het vooronderzoek van de ACM en het Openbaar Ministerie draait om de vraag of de signalen over misstanden in de sector incidenteel of structureel zijn. Bronnen rond het onderzoek melden aan NRC dat er aanwijzingen zijn dat automatiseringsbedrijven elkaar bij de aanbesteding van grote projecten niet heel hard beconcurreren om zo de prijzen voor dienstverlening niet al te zeer te drukken. Eenmaal binnen bij een bedrijf of overheidsdienst zou de kans niet groot zijn dat een opdrachtgever snel van automatiseringsbedrijf wisselt.




OM onderzoekt ICT-fraude bij overheid na tips

Geen opmerkingen:

Een reactie posten