donderdag 30 oktober 2014

KPN breidt clouddiensten uit met IaaS





KPN heeft laten weten dat het zijn zakelijke ict-dienstverlening uit gaat breiden met een infrastructure as a service (IaaS). Zo zou het vooral gaan om diensten voor rekenkracht, uitbreiding van de netwerkcapaciteit en opslag op basis van Microsoft Azure. KPN garandeert dan ook dat de data en diensten geleverd en beheerd worden via netwerken, apparatuur en datacenters in Nederland.


De ict-dienstverlener plaatst de data van klanten in datacenters in Aalsmeer en Apeldoorn. De leverancier richt zich met de IaaS-diensten op grote organisaties, bijvoorbeeld overheidsinstellingen met veel privacygevoelige data die verplicht zijn om die gegevens op te slaan op Nederlands grondgebied. De dienst is beschikbaar voor Linux- en Microsoft-gebruikers.


KPN bood al eerdere Exchange- en Office-diensten aan via CloudNL en breidt deze diensten nu ook uit naar IaaS-diensten. Verder zal het adviesbureau Deloitte toe op de compliancy en het bedrijf gaat audits uitvoeren. Het controleert of IaaS CloudNL, zoals het aanbod is gedoopt, voldoet aan de Nederlandse privacywetgeving, interne veiligheidsnormen en branchespecifieke compliancyregels zoals NEN-normen voor de zorg en financiële sector.


Paradox


KPN maakte bij de bekendmaking van de IaaS-dienst ook bekend dat het in juli 2015 een nieuw datacenter opent in Eindhoven. Daarmee heeft het bedrijf datacenters verspreid over alle windstreken van Nederland.


Alexander van Hooft, KPN-directeur it-solutions zakelijke markt. ‘Het is paradoxaal, aan de ene kant is cloud computing een internationale ontwikkeling. Maar er lijkt ook sprake te zijn van een emotie waarin klanten hun data in de buurt willen hebben en als het ware willen kunnen aanraken.’


Hij vervolgt: ‘We waren laatst in gesprek met een ondernemer uit de Rotterdamse haven die wilde zijn data absoluut niet in ’020′ plaatsen. We kregen rond die tijd de kans om een datacenter in Rotterdam te starten. Daarna zie je dat het aantal klanten in de regio Rotterdam ineens groeit.’




KPN breidt clouddiensten uit met IaaS

Geen opmerkingen:

Een reactie posten