donderdag 2 oktober 2014

Topleveldomeinnamen zijn goud waard

Amazon heeft laten weten dat het de hele ‚topleveldomein’ .buy gekocht heeft. Zo krijg de webwinkel dus het alleenrecht op domeinnamen die eindigen op ‚.buy’. Amazon heeft tijdens een veiling maar liefst 4.588.888 dollar (ruim 3,5 miljoen euro) voor het domein, heeft ICANN laten weten. Google deed ook mee aan de veiling, maar verloor.


ICANN is de organisatie die de domeinstructuur van het internet beheert en de nieuwe topleveldomeinen kan toewijzen aan bedrijven. Vorig jaar werd begonnen met het uitrollen van nieuwe topleveldomeinen, zoals .wedding, .fashion en .microsoft. De toevoeging moet het makkelijker maken om een ‘goede’ domeinnaam te reserveren, want de ruimte op het populairste topleveldomein .com en op landelijke varianten als .nl is beperkt.


Wanneer meerdere partijen geinteresseerd zijn in een topleveldomein, houdt de organisatie ICANN een veiling. Dit gebeurde dan ook voor de tweede maal, want behalve de .buy werd ook het topleveldomein .techt verkocht voor 6,76 miljoen dollar. Dat domein wordt eigendom van het bedrijf Dot Tech LLC, dat vermoedelijk geld wil verdienen met de verkoop van losse .tech-domeinen.


Er werd ook geboden op het domein .vip. Ook die veiling werd verloren door Google, na een winnend bod van ruim 3 miljoen dollar. Het beursgenoteerde bedrijf Top Level Domain Holdings, dat veel verschillende topleveldomeinen heeft aangeschaft, won de rechten op .vip.


Welk domeinnaam zou jij willen kopen?




Topleveldomeinnamen zijn goud waard

Geen opmerkingen:

Een reactie posten