dinsdag 14 oktober 2014

"Overheid dwingt hostingproviders tot censuur"

De Nederlandse hostingproviders roepen de Nederlandse overheid op minder vaak te vragen website offline te halen zonder gerechtelijke toetsing. Dit laat de Dutch Hosting Provider Association (DHPA), brancheorganisatie van de Nederlandse hostingindustrie, weten aan het Financiele dagblad.


In het artikel stelt de brancheorganisatie dat hostingproviders, die zorgen dat websites in de lucht blijven, door de overheid worden gedwongen tot het plegen van censuur en het belemmeren van de vrijheid van meningsuiting.


Dit zou gebeuren in de strijd tegen het jihadisme in Nederland. Het ministerie van Veiligheid en Justitie zou hostingproviders steeds vaker zonder gerechtelijke toets dwingen sites offline te halen.


“Wij verhuren webruimte of platforms. Omdat het Justitie niet lukt om de huurder te vinden, leggen ze het probleem maar bij de huisbaas”, meent Michiel Steltman, directeur van DHPA. “Ze maken ons verantwoordelijk voor de afweging of iets wel of niet strafbaar is.”


Voorwaarden


Het ministerie laat in een reactie weten dat het providers alleen vraagt of bepaalde websites wel voldoen aan de gebruikersvoorwaarden.”Dat is geen censuur”, aldus de woordvoerder.


“We willen allemaal een aanpak van radicaal gedachtegoed en dit terrein is voor iedereen nieuw, maar we vragen de providers alleen om websites langs hun eigen meetlat te leggen.”


Het offline halen van websites zonder rechtelijke toetsing is mogelijk dankzij een wetsvoorstel in 2010 van toenmalige minister Hirsch Ballin. DHPA kwam ook toen al in opstand.


Pirate Bay


Een soortgelijke strijd tussen providers zoals XS4ALL, Ziggo en UPC en auteursrechtorganisatie Stichting Brein deed zich de afgelopen jaren al voor. Zo moesten de providers op last van de rechter de downloadsite The Pirate Bay blokkeren, maar stelden dat dit censuur was en zij niet voor de website verantwoordelijk konden worden gehouden.


Het Gerechtshof maakte begin 2014 een eind aan de blokkade, maar deed geen uitspraak over censuur of de verantwoordelijkheid van providers. The Pirate Bay kwam weer beschikbaar omdat de blokkade geen effect had.




"Overheid dwingt hostingproviders tot censuur"

Geen opmerkingen:

Een reactie posten