dinsdag 8 juli 2014

België wereldwijd koploper in IPv6-adoptie




Uit onderzoek is gebleken dat het gebruik van IPv6 wereldwijd gestaag aan het toenemen is. En dit heeft vooral te maken dankzij de groei in Noord-Amerika, Azië en Europa. Wat direct opvalt is dat België de lijst van landen met de meeste IPv6-verkeer aanvoert. België wordt gevolgd door Zwitserland, Duitsland en Luxemburg. Echter is Nederland daarentegen niet in de top 10 terug te vinden en lijkt daarmee dan ook flink achter te lopen op andere Europese landen.


Dit onderzoek is te vinden in het kwartaalrapport van Akamai, wat op dit moment ‚s werelds grootste content delivery network is. Zo analyseert Akamai het volume van het verkeer dat via de IPv6 verloopt. Daarnaast meten ze ook de internetsnelheid van de eindgebruikers en de oorsprong van internetverkeer wat samenhangt met cyberaanvallen.


België neemt de voorsprong


België heeft de wereldwijde koploperspositie met name te danken aan de tijdige IPv6-adoptie van de twee grootste internetproviders van het land, namelijk Telenet en Belgacom. De laatstgenoemde activeerde IPv6 in het eerste kwartaal van dit jaar met een stijging in IPv6-verkeer van 198% als gevolg.


Maar ook landen zoals Noorwegen en Duitsland zagen een stevige toename, van 56 en 33 procent. De Verenigde Staten is buiten Europa de koploper op gebied van IPv6 met een aandeel van maar liefst 6,2% en worden op de voet gevolgd door Peru.


IPv6 in Nederland


Veel Nederlandse internetproviders zeggen dat ze momenteel met de implementatie van IPv6 bezig zijn, alleen heeft XS4ALL vier jaar geleden al IPv6 voor haar klanten geactiveerd. Wanneer we naar de grootste kabelaars van ons land kijken zoals Ziggo en UPC, dan kun je zien dat ze al meerdere malen de uitrol hebben uitgesteld, dit tot teleurstelling van zeer veel gebruikers. Als we naar de statistieken van Google kijken heeft Nederland momenteel een IPv6-adoptie van 1,67%.


Wat houdt IPv6 precies in?


IPv6 is eigenlijk de versie 6 van het internet protocol, wat elke apparaat met een internetverbinding van een IP-adres voorziet en dan vervolgens met andere apparaten kan communiceren. Dit was een protocol wat aan vernieuwing was, omdat de versie 4 oftewel IPv4 maar ruimte bood voor ongeveer 3,7 miljard IP-adressen. Dit was een voorraad van IP-adressen wat door de enorme groei van het internet vrijwel uitgeput is.


Daarentegen zijn er praktisch oneindig IPv6-adressen beschikbaar, maar dit kan alleen wanneer de internetverbindingen van eindgebruikers ondersteuning bieden, kan het protocol breed toegepast worden.


Vooral in de hostingbranche lijkt er een groeiend tekort aan IPv4-adressen een groot obstakel te zijn. Elke server moet namelijk over een publiek IP-adres beschikken, want als het IP-adressenbestand van een hostingprovider uitgeput raakt, moeten bedrijven klanten afwijzen of IP-adressen inkopen bij andere providers.




België wereldwijd koploper in IPv6-adoptie

Geen opmerkingen:

Een reactie posten