woensdag 3 december 2014

Bedrijven blijven cloud wantrouwen





Ondanks dat bijna alles tegenwoordig in cloudvorm te verkrijgen valt, zijn er nog steeds genoeg bedrijven die niet voor een cloud dienstverlening warmlopen. Waar de adoptiefraad van consumenten door eenvoudige diensten zoals Gmail, Dropbox en Evernote de 100 procent nadert, blijven veel bedrijven nog voorlopig nog achter.


De twee deze week uitgebrachte studies laten zien dat cloud voor een groot aantal bedrijven geen optie is. Vooral het gebrek aan benodigde expertise en beveiliging worden als voornaamste redenen genoemd.


Schrik zit er goed in


Negen van de tien Amerikaanse CISO’s en IT-managers die verantwoordelijk zijn voor beveiliging, laten wetend at ze de beveiliging van cloudsystemen en dataprivacy binnen de cloud nog steeds zorgelijk vinden.


Volgens journalist en analist Tony Bradley is dit met name voor de adoptie onder het mkb een bedreiging: het midden- en kleinbedrijf wordt afgeschrikt door hacks bij grote bedrijven en de regelmatige datalekken die plaatsvinden. “Ze raken verlamd en worden passief”, constateert hij.


In een studie van het Britse centraal statistiekbureau ONS werd dinsdag gesteld dat slechts 20 procent van de productiebedrijven in het Brits koninkrijk cloudsoftware gebruikt. Als reden wordt door de helft van deze organisaties opgegeven dat “onvoldoende kennis en expertise” vaak aanleiding geven om juist geen cloud te gebruiken. Toch is de meest genoemde reden dat cloud de risico’s op inbraken en datalekken vergroot.


Bedrijven kieskeurig bij keuze workloads


Ook november was bepaald geen ‘goed-nieuws-show’ voor cloudadoptie. Zo liet liefst 96 procent van de Australische CIO’s in een onderzoek van Forrester weten zich zorgen te maken over bescherming van data. 


“We zien maar weinig verschillende workloads in cloudomgevingen draaien vanwege het gebrek aan vertrouwen”, zei CEO Monte Davis van NTT Communications, opdrachtgever voor de studie. Alleen dataverwerking zonder gevoelige gegevens komt in aanmerking voor de hybride of publieke cloud.




Bedrijven blijven cloud wantrouwen

Geen opmerkingen:

Een reactie posten