dinsdag 30 december 2014

"Ontevreden oud-medewerkers zitten achter Sony-hack"





Het beveiligingsbedrijf Norse zegt na eigen onderzoek reden genoeg te hebben dat niet Noord-Korea, maar ontevreden oud Sony-medewerkers te verdenken van de grote hack. Dit schrijft Norse op zijn eigen blog.


In november werd Sony het slachtoffer van een grootschalige hack en als reactie daarop nam Sony het beveiligingsbedrijf Mandiant in de arm. Zo werd al snel Noord-Korea verdacht van de hack en daarbij werd ook de FBI op de zaak gezet.


Toch lijkt het beveiligingsbedrijf Norse het in een andere richting te zoeken en zegt daarbij minstens zes mensen te verdenken van de hack. Daarbij gaat het dus niet om Noord-Koreanen, maar om oud Sony-medewerkers en pro piraterij activisten.


Oud-medewerkers


Norse heeft naar deze kant uitgekeken, omdat er voor een hack van dit formaat volgens het bedrijf hulp van binnenuit geweest moet zijn. Daarbij baseert het beveiligingsbedrijf zich daar deels op dankzij de hack gelekte informatie. Dit maakt duidelijk wie er begin 2014 door Sony ontslagen is.


Norse kwam een oud-medewerker op het spoor die op fora communiceerden waar verdachten van de hack ook overlegd zouden hebben. “We denken aanwijzingen te zien dat deze twee groepen tot elkaar zijn gekomen”, zegt Kurt Stammberger van Norse over oud-medewerkers van Sony en activistische hackers. Norse zegt zijn verzamelde bewijs aan de FBI te overhandigen. Die kan vervolgens bepalen of dat bewijs steekhoudend genoeg is om op verder te gaan.


FBI


Anonieme bronnen binnen de Amerikaanse overheid zeggen ondertussen tegen persbureau Reuters dat Noord-Korea verdacht wordt van hulp van buitenaf. Wel zou Noord-Korea nog steeds worden gezien als hoofdverdachte.


Vermoedelijk wordt daarbij geen rekening gehouden met de informatie die Norse heeft verzameld. “De FBI concludeert dat Noord-Korea verantwoordelijk voor de diefstal en vernietiging van gegevens op het netwerk van Sony Pictures Entertainment”, luidt het officiële statement van de FBI nog steeds.




"Ontevreden oud-medewerkers zitten achter Sony-hack"

Geen opmerkingen:

Een reactie posten