woensdag 17 december 2014

CBP wil uitstel nieuwe voorwaarden Facebook





Het CBP is druk de laatste tijd, want nu heeft het ook Facebook laten weten dat het de introductie van zijn nieuwe privacy voorwaarden uitstelt, terwijl deze door de toezichthouder onderzocht wordt. Dit heeft de instantie gisteren bekend en Facebook is in een officiële brief gevraagd om de veranderingen nog niet door te voeren.


Zo laat het CBP weten dat Facebook onder de nieuwe voorwaarden het recht krijgt om gegevens en foto’s uit profielen te gebruiken voor commerciële doeleinden. De Nederlandse waakhond wilt dan ook weten wat voor gevolgen het heeft voor de Nederlanders.


Een woordvoerster van het CBP zegt tegen NU.nl dat dit slechts een voorbeeld is van een mogelijkheid die in de voorwaarden bestaat. Ze zegt verder dat de exacte reikwijdte van het onderzoek nog moet worden vastgesteld en dat de toezichthouder zal kijken naar alle voorwaarden, ongeacht of die ook al in eerdere versies van het privacybeleid bestonden.


In ieder geval zal worden onderzocht of Facebook-gebruikers het beleid wel rechtsgeldig hebben geaccepteerd.


1 januari


Facebook heeft laten weten dat de nieuwe voorwaarden per 1 januari gelden voor alle Facebook-gebruikers, zowel in Nederland als in de andere landen. Leden zijn hierover binnen het sociale netwerk vanaf 21 november op de hoogte gesteld, maar hadden geen inspraak bij de totstandkoming van de nieuwe voorwaarden.


Het CBP noemt de korte tijd tussen de aankondiging en de ingang van de nieuwe voorwaarden als reden voor het instellen van het onderzoek. Ook het feit dat er geen duidelijk overzicht van de wijzigingen is en dat er geen Nederlandse contactgegevens beschikbaar waren voor het bespreken van de wijzigingen zijn volgens de woordvoerster reden om een onderzoek te starten.


Reactie


Facebook laat in een reactie weten dat het “verbaas en teleurgesteld” is over het onderzoek. Zo presenteerde het sociale netwerk de nieuwe voorwaarden zelf vooral als een versimpeling. “We hebben het vertrouwen dat de aanpassingen voldoen aan de wetten die van toepassing zijn.”


Facebook zegt regelmatig te overleggen met de Ierse privacywaakhond, aangezien het Europese hoofdkantoor van de site in Dublin is gevestigd. Er ontstond onlangs ophef over de nieuwe voorwaarden van Facebook omdat in het beleid wordt benadrukt dat gegevens kunnen worden gedeeld met verschillende Facebook-diensten, zoals Whatsapp en Instagram. 


Dat kon echter al sinds een wijziging in 2012. Ook gebruikte het sociale netwerk eerder al privégegevens, waaronder profielfoto’s, in advertenties. Dat leidde in Amerika tot een schikking in een rechtszaak die was aangespannen door gebruikers.




CBP wil uitstel nieuwe voorwaarden Facebook

Geen opmerkingen:

Een reactie posten