maandag 15 december 2014

"Filmmaatschappijen voeren geheime strijd tegen Google"





Het nieuws is naar buiten gekomen dat enkele grote Amerikaans filmmaatschappijen in het geheim een strijd voeren tegen Google vanwege de rol die Google speelt bij het illegaal downloaden via internet. Dit valt op te maken uit de e-mails die uitlekten als gevolg van de hack van Siny Pictures, waarover The Verge bericht.


In deze mails wordt er over een periode van meerdere maanden gesproken over ‚Goliath’. Dit zou een partij zijn die de voornaamste tegenstander is in de strijd van de filmmaatschappijen tegen piraterij. Ook al wordt Google niet bij naam genoemd, het is waarschijnlijk dat met Goliath de zoekgigant Google bedoeld wordt.


‘Google faciliteert’


De invloed van het bedrijf, dat met zijn zoekmachine piraterij zou faciliteren, is de producenten een doorn in het oog, zo wordt duidelijk in correspondentie tussen de bedrijven. Het zou andere anti-piraterijmaatregelen in de weg staan, zoals het dwingen van internetproviders om bepaalde websites met daarop illegaal materiaal offline te halen.


Via Googles zoekmachine is het relatief eenvoudig om een andere locatie te vinden waarop die bestanden te downloaden zijn. De maatschappijen zouden daarom een speciale campagne in het leven hebben geroepen om de macht van Google af te breken. Dit in samenwerking met de Motion Pictures Association of America, een organisatie die de belangen van de Amerikaanse filmindustrie behartigt.


Als onderdeel van de campagne worden verschillende benaderingen geopperd, bijvoorbeeld het ondersteunen van juridische procedures tegen de zoekgigant. Op basis van de e-mails leken de filmmaatschappijen bereid om daarvoor jaarlijks 500.000 dollar opzij te leggen.


SOPA 


Daarnaast zouden ze geld hebben gebudgetteerd om onderzoek naar Google te laten uitvoeren met als doel om hun eigen rechtspositie te versterken. Zo is de aanleiding voor de campagne naar verluidt Google’s reactie op het anti-piraterijplan SOPA zijn geweest.


Het Amerikaanse bedrijf riep de Amerikanen in 2012 op om een petitie te ondertekenen om het wetsvoorstel van de tafel te laten vegen en dit gebeurde uiteindelijk ook. Zo zouden de filmmaatschappijen hiervoor bang geworden zijn van de invloed die Google uit kan oefenen zowel op politiek vlak als bij het publiek.


De vermeende campagne tegen het bedrijf is opmerkelijk, omdat Google en onder meer Sony Pictures tevens samen in een geheime anti-pirterijgroep zouden zitten. Ook dat kwam naar buiten via recent gelekte e-mails




"Filmmaatschappijen voeren geheime strijd tegen Google"

Geen opmerkingen:

Een reactie posten