vrijdag 19 december 2014

Google bezorgd om "geheime censuur" door filmindustrie





Google heeft laten weten dat het zich ernstig zorgen maakt over een poging van de filmindustrie om op grootschalige schaal zoekresultaten te censureren. Dit is terug te lezen op hun eigen blog.


Uit gelekte e-mails van Sony, na de recente hack bij het bedrijf, bleek eerder al dat de belangenorganisatie MPAA en openbaar aanklagers in de VS samenwerken aan nieuwe campagnes tegen Google.


De zoekgigant is een doorn in het oog van filmmaatschappijen omdat in zoekresultaten links staan naar downloads van bijvoorbeeld films.


SOPA


Google laat verder weten dat de MPAA, die de belangen van Hollywood vertegenwoordigt, met behulp van onder meer Jim Hood, openbaar aanklager van de staat Mississippi, de omstreden antipiraterijwet SOPA nieuw leven in te blazen. Hierbij zou de juridische gang van zaken omzeild worden.


In 2012 was de SOPA een wetsvoorstel dat moest zorgen voor het inperken van piraterij en andere illegale content op het internet. Door het massale protest over de hele wereld werd er uiteindelijk van de wet afgezien, omdat deze te breed zou zijn en ook de legale activiteiten zou kunnen censureren.


Google stelt dat de samenwerking tussen MPAA en de Amerikaanse openbaar aanklager een nieuwe versie van SOPA is. De samenwerking werd eerder door The Verge uit de doeken gedaan op basis van gelekte mails van Sony.


Censuur


Volgens Google valt de MPAA de zoekgigant aan en laat Hood zich dicteren door de filmmaatschappijen. Het bedrijf vreest opnieuw grootschalige censuur.


Hood laat in een reactie aan Cnet weten dat hij het niet eens is met de beschuldigingen van Google. “We zeggen alleen dat als een website voor 90 procent uit illegaal materiaal bestaat, de pagina niet in de zoekresultaten zou moeten verschijnen. Daar werken we al jaren aan en dat weet Google.”


De MPAA gaat nog een stapje verder en noemt het standpunt van Google “beschamend.” De organisatie stelt dat Google probeert de focus van “legitiem en belangrijk onderzoek naar de rol van Google bij het faciliteren van illegaal gedrag” af te krijgen.


“We zullen de steun van overheidsinstanties blijven zoeken om de rechten van creatievelingen te beschermen”, aldus de MPAA.




Google bezorgd om "geheime censuur" door filmindustrie

Geen opmerkingen:

Een reactie posten