dinsdag 16 december 2014

CBP dreigt Google met miljoenenboete





Het College bescherming persoonsgegevens (CBP) heeft Google een dwangsom opgelegd voor het schenden van de Nederlandse privacy-regels. De boete kan eventueel nog oplopen tot 15 miljoen euro.


Het CBP laat weten dat de in 2012 aangepaste privacy-voorwaarden van Google in strijd zijn met de Wet bescherming persoonsgegevens oftewel WBP. De toezichthouder laat verder weten dat Google zonder toestemming van de gebruiker persoonsgegevens combineert voor het tonen van gepersonaliseerde advertenties.


Volgens CBP gaat het daarbij niet alleen om mensen die zijn ingelogd op een Google-account, maar ook om mensen die de zoekmachine gebruiken, of mensen die een website bezoeken waarop cookies van Google worden geplaatst en gelezen. 


‘Gegevens over bijvoorbeeld zoekopdrachten, locatiedata, bekeken video’s en e-mails kunnen met elkaar worden gecombineerd terwijl de diverse diensten hele andere doelen dienen’, aldus de privacy-waakhond. Volgens CPB gebeurt dat zonder dat de zoekmachinegigant internetgebruikers daar vooraf goed over informeert en zonder dat het bedrijf daar toestemming voor vraagt en is dat in strijd met de wet.


‘Google vangt ons in een onzichtbaar web van onze persoonsgegevens zonder ons dat te vertellen en zonder daarvoor onze toestemming te vragen. Dit loopt al sinds 2012 en wij hopen dat ons geduld niet langer op de proef gesteld zal worden’, aldus voorzitter Jacob Kohnstamm. 


De toezichthouder eist dat Google ondubbelzinnige toestemming vraagt aan de gebruikers voor het combineren van persoonsgegevens uit de verschillende Googlediensten. CBP: ‘Dat kan bijvoorbeeld via een duidelijk toestemmingsscherm. Ondubbelzinnige toestemming kan niet worden verkregen door informatie hierover in de algemene (privacy)voorwaarden te zetten.’ 


Het eist verder dat de informatie in het privacybeleid verder aanpast wordt, zodat mensen helder en consistent worden geïnformeerd over welke persoonsgegevens door de verschillende diensten van Google worden gebruikt.


YouTube


Het CBP laat verder weten dat er duidelijke informatie verstrekt worden over het feit dat YouTube een onderdeel is van Google. ‘Google lijkt op dit punt inmiddels maatregelen te hebben genomen’, schrijft de toezichthouder. De internetgigant heeft tot eind februari 2015 om bovenstaande maatregelen te nemen om de overtredingen te beëindigen. Daarna zal het CBP controleren of Google aan alle eisen heeft voldaan.


Google kondigde zelf al begin 2012 aan dat per 1 maart 2012 wereldwijd nieuwe privacy-voorwaarden geleden voor de gebruikers van alle diensten van Google. De Franse privacy-toezichthouder is daarop namens alle Europese privacy-toezichthouders een onderzoek gestart.


Dit zorgde voor onderzoeksresultaten die in oktober 2012 zijn gepubliceerd.Na dat vooronderzoek hebben zes privacytoezichthouders, in Frankrijk, Duitsland, Groot-Brittannië, Italië, Spanje en Nederland, besloten om nationale onderzoeken te starten op basis van hun eigen nationale privacywetgeving.


Reactie Google


Google heeft laten weten dat het een brief gestuurd heeft aan deze toezichthouders. Het bedrijf laat hierin weten dat het groot aantal maatregelen aankondigt om aan de Europese privacywetgeving te gaan voldoen. Het CBP heeft nog niet vastgesteld of de voorgestelde maatregelen alle overtredingen beëindigen.




CBP dreigt Google met miljoenenboete

Geen opmerkingen:

Een reactie posten