donderdag 18 december 2014

Première The Interview afgelast na dreigement Sony-hackers





De première van The Interview is afgelast vanwege de dreigementen aan het adres van Sony en mensen die de film wilden gaan zien. Dat meldt The Hollywood Reporter. Zo bevestigde de woordvoerder van de bioscoopketen Landmark tegenover de website dat de premiere in de Sunshine Cinema in New York niet doorgaat. De annulering van de premiere volgt op de dreigementen die geuit werden door een hackersgroep die protesteert tegen de komst van de film, die Noord-Korea en zijn leider Kim Jong-un op de hak neemt.


9/11


In de dreigementen werd verwezen naar de aanslagen van 11 september 2001. Mensen werden verzocht weg te blijven van bioscopen waarin de film vertoond wordt. De binnenlandse veiligheidsdiensten melden vlak na de dreigementen dat er vooralsnog geen reden is de dreigementen als geloofwaardig te bestempelen.


Sony geeft bioscopen echter de vrijheid de vertoning te annuleren. Daar hebben enkele exploiteurs inmiddels voor gekozen. Hoofdrolspelers Seth Rogen en James Franco besloten eerder al om alle interviews over The Interview te schrappen vanwege de dreigementen.


Nasleep hack


Op dit moment loopt het onderzoek naar de hack van Sony Pictures nog en er zijn officieel nog geen verdachten aangewezen. Echter de geruchten wijzen naar Noord-Korea als mogelijke dader vanwege de sterke veroordeling van The Interview.


Zo zetten de hacker de afgelopen dagen steeds meer gevoelige data van Sony online die tijdens de hack buitgemaakt is. Dit om Sony de ernst van de situatie duidelijk te maken, zo valt op te maken uit e-mails verzonden door de groepering. Het is echter de eerste keer dat er concreet met aanslagen wordt gedreigd. Ook waren de eerdere dreigementen nog enkel aan het adres van Sony Pictures en zijn medewerkers.


Geen aanwijzingen


De Amerikaanse ministerie van Binnenlandse Veiligheid heeft geen aanwijzingen voor een mogelijke terreuraanslag op een bioscoop of theater waar de film vertoond zal worden. Dit zeggen ingewijden van het ministerie tegen het blad Fortune.


”We analyseren nog de geloofwaardigheid van deze uitlatingen. Maar op dit moment is er geen overtuigende informatie voor een actief complot tegen bioscopen”, stelde de functionaris. ”Zoals altijd zal het ministerie van Binnenlandse Veiligheid indien nodig zijn veiligheidshouding aanpassen om het volk te beschermen.”


De waarschuwing de film niet te vertonen wordt door de FBI serieus genomen. ”De FBI is op de hoogte van de dreigementen en gaat verder met haar onderzoek naar de cyberaanval op Sony”, aldus een woordvoerster. De bedreigingen zijn vermoedelijk door de hackers achtergelaten die zich ook toegang hadden verschaft tot de databases van Sony en de inhoud daarvan hebben gelekt.


Aanklacht


Een aantal ex-werknemers hebben inmiddels een aanklacht tegen Sony’s filmafdeling ingediend, zo meldt Recode. Het bedrijf zou te weinig maatregelen hebben getroffen om hun persoonlijke gegevens te beschermen. 


Bij een van die zaken wordt verzocht er een zogeheten class-action rechtszaak van te maken. In die vorm kan een zaak namens een grote groep personen aangespannen worden. 


Op die manier zouden alle huidige en voormalige Sony-medewerkers die zijn getroffen door de hack, zich aan kunnen sluiten.


Pathe


Bioscoopexploitant Pathé gaat de komedie The Interview vooralsnog gewoon draaien. Dat heeft een woordvoerder van het bedrijf woensdag gemeld.


“Wij hebben contact gehad met distributeur Universal”, legt de zegsman van Pathé uit. “En die gaat de film gewoon aanbieden in Nederland. Zolang dat het geval is, gaan wij daarin mee. Wij houden ons als bedrijf altijd buiten alle politieke of religieuze discussies. De klant moet zelf kunnen bepalen naar welke film hij of zij gaat.”




Première The Interview afgelast na dreigement Sony-hackers

Geen opmerkingen:

Een reactie posten