vrijdag 12 december 2014

Man krijgt 18 maanden cel voor hackpoging ING en oplichting





De rechtbank in Rotterdam heeft donderdag een man veroordeeld tot een celstraf van 18 maanden voor poging tot hacken en oplichting. Zo heeft de 32-jarige mand het netwerk van ING te hacken. Daarnaast probeerde hij ook het netwerk van overslagbedrijf ECT te hacken.


In 2012 werd bekend dat de man 1280 namen had weten te koppelen aan rekeningnummers van ING. In totaal had hij een lijst van 1 miljoen rekeningnummers in zijn bezit.


Hij vergaarde de informatie via de zogenoemde ‘Naam Nummer Controle’ die het mogelijk maakt om bij overboekingen te controleren of een rekeningnummer aan de juiste naam is gekoppeld. ING benadrukte dat deze gegevens niet kunnen worden gebruikt om malafide transacties door te voeren.


Rijbewijzen en bankpassen


Blijkbaar wist de man ook kopieën bankpassen en rijbewijzen te ontfutselen bij mensen die dachten te solliciteren. De man kocht vervolgens op naam van deze mensen producten als telefoons. Dat heeft gezorgd voor “veel ongemak en schade” bij slachtoffers, constateert de rechtbank. Bovendien is door de hackpoging het vertrouwen in de veiligheid van digitale persoons- en bedrijfsgegevens geschaad.




Man krijgt 18 maanden cel voor hackpoging ING en oplichting

Geen opmerkingen:

Een reactie posten