vrijdag 12 december 2014

"Hackers persen Sony af met gestolen documenten"





De hackers die de grote hoeveelheden vertrouwelijke documenten gestolen hebben van filmstudio Sony Pictures, gebruiken deze mogelijk om het bedrijf af te persen. Onderzoeker Sean Sullivan van F-Secure zegt althans dat hij dit ziet als doel van de hack.


“Als het ‘hacktivisten’ waren, dan hadden ze alles tegelijk vrijgegeven”, zegt Sullivan vrijdag tegen The Guardian. Nu worden de documenten mondjesmaat op internet gezet.


Enkele dagen voordat de computersystemen van Sony werden lamgelegd, kregen verschillende bestuurders van het bedrijf e-mails waarin in slecht Engels werd gevraagd om een “financiële vergoeding” om schade te voorkomen.


Waterpoelaanval


Echter uit de e-mails werd niet duidelijk hoe vergevorderd de aanval op Sony zou zijn en er stonden geen contactgegevens of specifieke eisen in. De bestuurders van Sony hebben dan  ook de e-mails genegeerd.


Sullivan zegt te vrezen dat ook andere filmstudio’s doelwit zijn van de hackers. Dat zou kunnen via een ‘waterpoelaanval’, waarbij malware wordt geïnstalleerd via een geïnfecteerde site die door de hele branche wordt gebruikt. De Sony-hack zou in dat geval kunnen gelden als waarschuwing voor de rest van de filmindustrie.


Het is echter nog steeds onduidelijk wie achter de grote hack zit. Veel onderzoekers zien Noord-Korea als voornaamste verdachte, maar andere onderzoekers laten weten dat het waarschijnlijker is dat de hack van binnenuit is gepleegd.




"Hackers persen Sony af met gestolen documenten"

Geen opmerkingen:

Een reactie posten