vrijdag 19 december 2014

Witte Huis behandelt Sony-hack als "zaak van nationale veiligheid"





Verschillende Amerikaanse media hebben laten weten dat het Witte Huis de Sony-hack als een serieuze zaak van nationale veiligheid behandelt en zou ook sancties overwegen. Op dit moment wordt Noord-Korea nog steeds gezien als de bron van de hack. Volgens het Witte Huis was de hack afkomstig van een geraffineerde partij met kwade bedoelingen.


Verschillende bronnen binnen de Amerikaanse overheid bevestigden woensdag dat de hack door Noord-Korea is gesteund. De Verenigde Staten zou inmiddels sancties tegen het land overwegen, waaronder economische sancties en cybervergeldingsacties.   


De inlichtingendiensten houden rekening met twee scenario’s. Aan de ene kant hebben ze een Noord-Koreaanse groep op het oog die zich bezighoudt met cybersecurity. Ze verdenken leden van het zogenoemde Bureau 121.


Wachtwoord


Echter een andere mogelijkheid is dat de hackers niet vanuit Noord-Korea te werk gingen, maar dat ze werkten in opdracht van de Noord-Koreaanse overheid.


De Amerikaanse onderzoekers die met de inbraak bezighouden, hebben tegen CNN gezegd dat de hackers het wachtwoord van een systeembeheerder gebruikt hebben. De onderzoekers denken niet dat de hackers hulp gekregen hebben van de medewerkers van Sony.


The Interview


De hackers hadden het op Sony gemunt, omdat het Japanse bedrijf op 25 december de film The Interview zou uitbrengen. In de film, waar James Franco en Seth Rogen de hoofdrollen vertolken, draait het om een moordcomplot tegen de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un.


Inmiddels heeft Sony de film in de VS helemaal geannuleerd.


De FBI heeft bioscopen en andere bedrijven die iets met de film te maken hebben gewaarschuwd voor cyberaanvallen. “Herinner je 11 september 2001. We raden jullie aan om ver weg te blijven van de bioscopen”, lieten de hackers eerder weten.




Witte Huis behandelt Sony-hack als "zaak van nationale veiligheid"

Geen opmerkingen:

Een reactie posten