maandag 23 maart 2015

Concurrentiewaakhond VS vond bewijs voor machtsmisbruik Google





De FTC, Federal Trade Commission, de Amerikaanse concurrentiewaakhond, heeft bewijs gevonden dat Google in de Verenigde Staten zijn machtspositie op de zoekmachine markt heeft misbruikt. Dit meldt The Wall Street Journal op basis van een rapport van de FTC wat de krant in onaangepaste vorm heeft in kunnen zien.


Dit rapport bevat vele conclusies van een onderzoek wat begin 2012 afgerond werd. In deze conclusies komt naar voren dat het gedrag van Google er voor gezorgd heeft zal zorgen voor daadwerkelijke schade aan innovatie en consumenten binnen de online zoek- en advertentiemarkt.


De commissie van de FTC heeft echter geoordeeld dat een officiële aanklacht niet nodig was. Het ging vooral om de tegenstrijdige adviezen en vrijwillige maatregelen van Google om de ervaring voor haar klanten te verbeteren.


Dreigementen


Toch spreekt het rapport over verschillende overtredingen door Google. Zo nam het zoekmachinegigant onder meer data van concurrerende partijen zoals Amazon en Yelp over om deze in de eigen zoekresultaten te tonen, terwijl de pagina’s van deze partijen een lagere positie in de resultaten meegaf.


Echter toen de concurrenten Google verzochten te stoppen met kopiëren van hun content en de zoekgigant zou gedreigd hebben hun pagina’s uit de zoekresultaten te weren. Daarnaast zou Google ook beperkingen opgelegd hebben aan partijen die ook met Microsofts Bing en zoekmachine van Yahoo werkten.


Juridische drempels


Dit advies van de FTC-medewerkers die betrokken waren bij het onderzoek gaf eigenlijk aan om geen officiële aanklacht in te dienen, want dit werd ook afgeraden vanwege juridische drempels.


Ondanks die beslissing vond de instantie bewijs dat “een complex beeld schetst van een bedrijf dat toewerkt naar het behoud van zijn marktaandeel door de best mogelijke gebruikerservaring te creëren, maar zich tegelijkertijd bezighoudt met tactieken die hebben geleid tot schade aan veel verticale concurrenten.”


Onderzoeken naar Google


Het rapport FTC is een van de vele onderzoeken die zijn ingesteld naar aanleiding van Googles positie in de markt van zoekmachines. In Europa loopt al jaren een onderzoek door de Europese Commissie naar het vermeende machtsmisbruik van de zoekgigant.


Het Europees Parlement riep in november van vorig jaar nog op tot een afsplitsing van Google, waarbij de zoekmachine los wordt getrokken van Googles andere internetdiensten. Dit om de machtspositie van het bedrijf op de Europese markt terug te dringen.




Concurrentiewaakhond VS vond bewijs voor machtsmisbruik Google

Geen opmerkingen:

Een reactie posten