maandag 2 maart 2015

Nederlands bedrijf ASML bevestigt gehackt te zijn





Het Nederlandse bedrijf AMSL, wat machines maakt om processors mee te produceren, heeft zondag laten weten dat het gehackt is. Dit blijkt uit een verklaring van het bedrijf.


ASML heeft laten weten dat er een ongeautoriseerde toegang geconstateerd is tot een deel van het ict-systeem. Het bedrijf heeft nog niet bekend gemaakt welke delen toegankelijk waren. Zo bleek dat er slechts een beperkte hoeveelheid data benaderd zijn door de hackers.


“ASML heeft geen bewijs gevonden dat kostbare bestanden, van ASML of van klanten en leveranciers, toegankelijk zijn geweest”, aldus het bedrijf. Wie er achter de hack zit is niet duidelijk.


Technologie


Tweakers heeft vrijdag laten weten dat op basis van anonieme bronnen dat ASML gehackt was. De bronnen laten weten dat de hackers in dienst zijn van Chinese overheid en dat het ging om het stelen van informatie over euv-technologie, waarmee er meer geheugencapaciteit op kleinere chips gezet kan worden.


ASML gaat dan ook niet op de geruchten in, want het bedrijf specialiseert zich in het ontwikkelen van machines waarmee chipmaker Intel bijvoorbeeld zijn chips kan produceren. Het is dan ook de marktleider op dat gebied,


Volgens het bedrijf zat er maar een korte periode tussen het ontdekken van het lek en het moment waarop maatregelen genomen zijn. Hoeveel tijd er precies tussen zat, wordt niet bekendgemaakt. Bovendien laat ASML weten dat er verder geen informatie zal worden gedeeld tenzij er een grote ontwikkeling plaatsvindt.


Gemalto


Eerder deze week liet de Nederlandse simkaartfabrikant Gemalto, eveneens marktleider, nog weten hoogstwaarschijnlijk gehackt te zijn door de Amerikaanse en Britse inlichtingendiensten NSA en GCHQ. Ook daarbij zou geen kostbare informatie zijn buitgemaakt.




Nederlands bedrijf ASML bevestigt gehackt te zijn

Geen opmerkingen:

Een reactie posten