maandag 30 maart 2015

Providers moeten gegevens bewaarplicht vernietigen





Alle providers moeten alle gegevens die ze hebben verzameld onder de bewaarplicht en niet meer nodig hebben voor bedrijfsdoeleinden, direct vernietigen. Wanneer de gegevens niet nodig zijn voor zaken zoals het opstellen van facturen is het een inbreuk op de privacy om de data alsnog te bewaren.


De kamer zal later debatteren over de bewaarplicht die eerder deze maand afgeschaft werd. Zo bepaalde een rechter dat de wet onvoldoende waarborgen bevatte en dat een verzameling van gegevens van alle burger een onacceptabele inbreuk op de privacy maakte. Na deze uitspraak hebben alle Nederlandse providers al met het opslaan van nieuwe gegevens, maar het bleef onduidelijk wat er met de oude data moest gebeuren.


Afweging


Zo wilde een woordvoerder van het ministerie van Justitie vorige week nog niet bevestigen dat de data verwijderd mocht worden door providers. Hij vertelde wel dat de providers hier zelf een afweging over moesten maken in samenwerking met het Agentschap Telecom. Deze waakhond was eerder verantwoordelijk voor handhaving van de bewaarplicht.


Gegevens die voor de bedrijfsvoering van providers worden bewaard, kunnen nog steeds worden opgevraagd door opsporingsdiensten zonder dat hiervoor toestemming nodig is van een rechter. Er is echter geen vaste termijn meer waarbinnen providers deze gegevens moeten bewaren.


Gevolgen


“De buitenwerkingstelling van de [Wet bewaarplicht telecommunicatiegegevens] zal ernstige gevolgen hebben voor de beschikbaarheid voor de opsporing en vervolging van de noodzakelijke telefonie- en internetgegevens”, schrijft Van der Steur dinsdag. “Bepaalde vormen van criminaliteit zijn nagenoeg uitsluitend op te sporen door het gebruik van historische telecommunicatiegegevens.”


Met een wetsvoorstel wil het kabinet daarom een nieuwe bewaarplicht invoeren die nieuwe waarborgen invoert, zoals goedkeuring van een rechter voordat gegevens kunnen worden ingezien. Ook mogen gegevens alleen twaalf maanden lang worden ingezien bij verdenking van een ernstig misdrijf.


 




Providers moeten gegevens bewaarplicht vernietigen

Geen opmerkingen:

Een reactie posten