woensdag 4 maart 2015

"Europa toch uit op verwaterde netneutraliteit"





De Europese Raad heeft laten weten dat het een plan zou overwegen waarbij wel een Europese netneutraliteit ingesteld wordt, maar de providers mogen toch bepaalde zaken voorrang geven. Dat blijkt uit documenten in handen van de Financial Times.


De voorzitter van de Raad van Europese Unie Letland zou in deze documenten regels voorstellen die wel het principe van netneutraliteit instellen, maar internetproviders toch onderscheid tussen soorten internetverkeer laten maken.


Zo geldt er in Nederland al sinds 2012 al volledige netneutraliteit die een dergelijk onderscheid juist verbiedt. In de VS werd eind februari ook een dergelijke wet aangenomen en deze zorgt ervoor dat internetproviders bijvoorbeeld geen extra kosten mogen heffen voor de doorgifte van bijvoorbeeld YouTube, WhatsApp en Netflix.


Voorrang


Het is nog niet helemaal duidelijk hoe vrij de Europese providers onder het nieuwe voorstel zijn om diensten al dan niet af te knijpen of juist voorrang te geven. Echter zouden de providers wel afspraken met bedrijven en consumenten mogen maken voor de snellere doorgifte van bepaald internetverkeer.


Wel onderstreept het voorstel dat dergelijke afspraken niet ten koste mogen gaan van de wijdere werking van het internet. Europese internet- en telecomproviders dringen al langer bij Europa aan voor een degelijke regeling. Zij zeggen dat voorrang voor bijvoorbeeld medisch internetverkeer en zelfrijdende auto’s belangrijk is, en mogelijk zonder internettoegang te beperken.


Tweede Kamer


De voorstanders van een volledig open en neutraal internet hebben eerder al ontevreden gereageerd op vergelijkbare Europese plannen. De Nederlandse Tweede Kamerleden vroegen minister Kamp eind februari zich hard te maken voor zowel een volledige netneutraliteit als een afschaffing van roamingkosten in Europa.


13 maart komen de verantwoordelijke ministers uit alle Europese landen samen in de Raad van de Europese Unie en zal er dan een besluit genomen worden. D66 heeft minister Kamp gevraagd om tegen te stemmen. De partij heeft laten weten dat Nederland als enige land dat al een netneutraliteit heeft een sterk signaal afgeven.


 


 




"Europa toch uit op verwaterde netneutraliteit"

Geen opmerkingen:

Een reactie posten