maandag 2 maart 2015

Europese jongerenpartijen roepen op tot Europese netneutraliteit





Bijna vijftig Europese jongerenorganisaties roepen de Europese Raad van Ministers op de netneutraliteit te waarborgen. Deze jongerenpartijen uit 24 Europese lidstaten bieden de Raad van Ministers maandag een manifest aan waarin ze eisen dat het internet open blijft en netneutraliteit gewaarborgd wordt. Zo doen vanuit Nederland de jongerenorganisaties PvdA, VVD, CDA, D66 en Groenlinks mee aan het initiatief.


“Het draagvlak is enorm”, aldus initiatiefnemer Dirkjan Tijs van de Jonge Democraten. “De jongeren van Europa laten hiermee zien dat ze pal staan voor een open internet zonder censuur en privacyschending door internetproviders. Een signaal dat zo breed gedragen wordt mag de Raad van Ministers niet negeren.”


Aanpassingen


Zo stemde in april vorig jaar het Europees Parlement in met een voorstel van voormalig eurocommissaris Neelie Kroes voor Europese netneutraliteit. De netneutraliteit bepaalt dat providers geen toepassingen of diensten op het internet mogen belemmeren. Zo zal alle data gelijk moeten worden behandelen en in Nederland geldt de netneutraliteit sinds 2012 al.


Na de instemming van het Europees Parlement zal echter ook de Europese ministers het voorstel nog goedkeuren. Uit de gelekte documenten blijkt dat de Raad van de Europese Unie belangrijke aanpassingen wil doorvoeren in het huidige voorstel, waarbij het wegens “noodzakelijke flexibiliteit” mogelijk moet worden om internetdiensten te laten “blokkeren, vertragen, veranderen of stopzetten”.




Europese jongerenpartijen roepen op tot Europese netneutraliteit

Geen opmerkingen:

Een reactie posten