dinsdag 17 maart 2015

"Cybercriminelen laten Nederland steeds vaker links liggen"





Nederland wordt steeds vaker genoemd door cybercriminelen als plek om te omzeilen of omzeilen bij online illegale praktijken. Dit melden Mark van Staalduinen van kenniscentrum TNO en Roeland van Zeijst van de Nationale Politie in het rapport European Cyber Security Perspectives 2015.


Zo zou Nederland veel genoemd worden op fora op het zogenoemde darknet, wat je enkel met de versleutelde TOR-browser kunt bezoeken. Op deze fora zouden cybercriminelen elkaar op waarschuwen vanuit Nederland of via Nederlandse verbindingen te opereren, volgens het rapport uit angst voor opsporing.


In het rapport wordt besproken hoe het High Tech Crime Unit van de politie een rol en heeft ook een rol gespeeld bij het oprollen van de illegale zwarte markt Silk Road 2.0. Zo werd de eerste versie van de online zwarte markt op het darknet al in 2013 opgerold, waar later als reactie de nieuwe versie ontstond. Deze versie werd enige tijd in Nederland gehost


Die versie werd enige tijd in Nederland gehost, waardoor de site opgerold kon worden en de oprichter werd gearresteerd. Na het oprollen van Silk Road 2.0 en vergelijkbare sites Black Market Reloaded en Utopia zouden cybercriminelen elkaar meer zijn gaan waarschuwen voor Nederland.


Digitale lokfietsen


In hetzelfde rapport kun je ook terugvinden dat KPN uitlegt hoe het zogenoemde “Honeypots” gebruikt om zelf zo goed mogelijk bij te blijven met cybercriminelen. Deze Honeypots laten zichzelf volgens de provider het beste beschrijven als het digitale versie van de lokfiets.


Deze Honeypots zien er voor de hackers uit als kwetsbare systemen, maar ze zijn eigenlijk bedoeld om cybercriminelen in de val te lokken. Zo heeft KPN in 2014 alleen al verschillende soorten en gradaties honeypots verspreid.  Van simpele honeypots om de interesse van cybercriminelen te peilen, tot geavanceerde versies om de werkwijze van cybercriminelen in kaart te brengen.


Op die manier kan het netwerk volgens KPN beter worden beschermd tegen aanvallen en misbruik. In 2015 worden er volgens de provider meer machines met verschillende soorten honeypots geplaatst.




"Cybercriminelen laten Nederland steeds vaker links liggen"

Geen opmerkingen:

Een reactie posten