donderdag 12 maart 2015

KPN en Vodafone stoppen dataverzameling na streep door bewaarplicht





KPN en Vodafone hebben laten weten als eerste grote Nederlandse providers te stoppen met het bewaren van internet- en telefoongegevens van klanten. Zo zette woensdagochtend de rechter een streep door de Wet bewaarplicht telecommunicatiegegevens die het bewaren van zulke data verplichtte.


Woordvoerder Stefan Simons van KPN zegt woensdagmiddag in een verklaring dat de provider de uitvoering van de wet stopzet. Hij zegt dat de beslissing ook geldt voor dochterbedrijven van KPN, zoals Hi, XS4ALL en Telfort.


Zo zegt KPN maatregelen te treffen om ervoor te zorgen dat de provider zo aan de nieuwe situatie voldoet. Dit houdt in de praktijk in dat de gegevens die niet nodig zijn voor normale bedrijfsvoering uiteindelijk ook verwijderd zullen worden. Daarnaast benadrukt Vodafone ook dat er nog wel gegevens opgeslagen worden die nodig zijn om een werkende dienst te leveren. Zo is het mogelijk dat deze gegevens alsnog via een vordering aan de overheid geleverd moeten worden.


Vodafone stelt daarnaast dat het voorstander is van “wet die duidelijkheid schept omtrent onze verplichtingen en die transparant is over het gebruik van de bevoegdheden door de overheid en de controle daarop.”


Verwijdering


Niels Huijbregts, woordvoerder van XS4ALL, zegt dat gegevens woensdagmiddag al niet meer worden opgeslagen. “De machine staat uit en de kast is op slot, dus er komt niemand bij.” Eerder verzamelde gegevens worden volgens hem nog niet verwijderd omdat de Staat mogelijk nog in hoger beroep gaat. Mocht de overheid zo’n beroep winnen, dan zou de verwijdering niet meer kunnen worden teruggedraaid.


Maar ook de kleine providers zoals Tweak en BIT zijn gestopt met het bewaren van gegevens. De andere providers zeggen dat ze nog het vonnis van de rechter nog willen bestuderen.


Nieuwe bewaarplicht


Onder deze bewaarplicht moesten telecomproviders ‘metadata’ opslaan die laten gebruikt konden worden door de opsporingsdiensten. De rechtbank in Den Haag oordeelde dat dit onwettelijk gebeurde, omdat er geen rechterlijke toestemming nodig is om de gegevens in te zien en dit ook mogelijk is bij minder ernstige misdrijven.


De VVD en D66 hebben woensdag gezegd dat ze een nieuwe versie van de bewaarplicht in willen voeren. Zo roept PvdA tot een oplossing waarbij zowel de privacy van alle burgers in het belang van de opsporing gewaarborgd wordt.


Ministerie


Het ministerie van Veiligheid en Justitie laat weten dat het schrappen van de bewaarplicht te betreuren en overweegt dan ook om nog in beroep te gaan tegen het vonnis van de rechtbank. “Het ministerie maakt zich ernstige zorgen over het effect hiervan op de aanpak van de criminaliteit”, aldus een verklaring van het ministerie.


Voormalig minister Opstelten was van plan om de bewaarplicht aan te passen. Hij wilde onder meer een rechterlijke toetsing introduceren voordat gegevens mogen worden ingezien door opsporingsdienst. “De inhoud van het vonnis wordt betrokken bij het wetsvoorstel, zodat de bescherming van de persoonlijke levenssfeer van de betrokkenen afdoende is gewaarborgd”, schrijft het ministerie woensdag. “Het vonnis laat daarvoor alle ruimte.”




KPN en Vodafone stoppen dataverzameling na streep door bewaarplicht

Geen opmerkingen:

Een reactie posten