woensdag 11 maart 2015

Wikipedia klaagt NSA aan om internetsurveillance





De organisatie achter de online encyclopedia Wikipedia, de Wikimedia Foundation, klaagt de Amerikaanse inlichtingendienst NSA en het Amerikaanse ministerie van Justitie aan. Wikimedia laat weten dat de massale surveillance van het internetverkeer in de Verenigde Staten is in strijd met de Amerikaanse grondwet. Wikimedia dient een aanklacht in samenwerking met acht andere organisaties in en daar gaat het onder meer om Amnesty International en Human Rights Watch.


Met de rechtszaak richt Wikimedia zich voornamelijk op zogenoemde upstream surveillance, dat wil zeggen het grootschalig verzamelen van internetverkeer via internationale glasvezelkabels. De NSA zegt zo communicatie tussen Amerikanen en buitenlanders te willen opvangen, maar krijgt volgens de aanklagers te veel ‘bijvangst’ in handen.


Ruggengraat


“Door de ruggengraat van het internet af te tappen, zet de NSA druk op de ruggengraat van de democratie”, zegt directeur Lila Tretikov van de Wikimedia Foundation in een verklaring. “Wikipedia is gebaseerd op de vrijheid van meningsuiting, onderzoek en informatie. Door de privacy van onze gebruikers te schenden, bedreigt de NSA de intellectuele vrijheid die belangrijk is om kennis te creëren en begrijpen.”


In de presentatie van de NSA, die openbaar werd door onthullingen van Edward Snowden, werd Wikipedia specifiek genoemd. Wikipedia zegt daarom het recht te hebben om de NSA aan te klagen, omdat een eerdere rechtszaak geweigerd werd omdat het niet kon bewezen worden dat de aanklagers zelf doelwit waren van de inlichtingendienst.


Anonimiteit


In de New York Times schrijven Tretikov en Wikipedia-oprichter Jimmy Wales in een opinieartikel dinsdag dat ze de identiteit van de mensen die Wikipedia bewerken beschermen willen. “Helaas is hun anonimiteit verre van gegarandeerd omdat de NSA met upstream surveillance bijna al het internationale tekstverkeer dat over de ‘ruggegraat’ van het internet onderschept en doorzoekt.”


“Privacy is een essentieel recht”, sluiten zij hun betoog af. “Het maakt vrijheid van meningsuiting mogelijk en houdt vrijheid van onderzoek en vereninging in stand. Het stelt ons in staat om vertrouwelijk te lezen, schrijven en communiceren, zonder angst voor vervolging. Kennis komt tot bloei waar privacy wordt beschermd.”




Wikipedia klaagt NSA aan om internetsurveillance

Geen opmerkingen:

Een reactie posten