dinsdag 24 maart 2015

Overheid komt met online dienst voor transparante privacyvoorwaarden





Het ministerie van Economische Zaken heeft laten weten dat het halverwege 2015 met een online dienst waarmee bedrijven hun privacyvoorwaarden transparanter en simpeler kunnen maken. Dit liet minister Henk Kamp maandag weten in een brief aan de Tweede Kamer.


Media dit jaar moet er op de website Veiliginternetten.nl een tool beschikbaar komen die bedrijven helpen om hun voorwaarden te verbeteren.


“Mijn ministerie heeft vorig jaar een samenwerking tussen overheid en marktpartijen geïnitieerd, waarmee in 2014 een aantal goede voorbeelden van transparante privacyvoorwaarden in kaart is gebracht. Deze zullen als basis dienen voor een online instrument, waarmee bedrijven op laagdrempelige wijze een goede (basis) privacyvoorwaarde kunnen genereren”, schrijft Kamp.


Niet lezen


Deze dienst zal ingezet moeten worden omdat veel Nederlanders aangeven dat ze het privacybeleid en voorwaarden van online diensten die ze gebruiken niet lezen. De mensen die de voorwaarden niet lezen doet zo’n 36% dit niet omdat de tekst te lang is, blijkt uit onderzoek van het TNO. 16% laat weten dat het de voorwaarden te moeilijk vindt.


Tegelijkertijd vertrouwen Nederlanders veel bedrijven niet met hun gegevens. Bijna driekwart van de respondenten geeft aan weinig tot zeer weinig vertrouwen te hebben in de bescherming van persoonsgegevens door sociale media. In webwinkels heeft 58,4 procent van de mensen weinig of zeer weinig vertrouwen.


Toch gebruiken veel mensen sociale media, onder meer omdat ze sociale druk voelen, zo schrijft minister Kamp.


Gratis diensten


Verder laat 15 procent in het onderzoek weten dat het geen probleem vindt om persoonlijke gegevens te verstrekken in ruil voor gratis online diensten. 45 procent laat weten dat het daar wel moeite mee heeft en 40 procent is neutraal.


Slechts 17 procent van de respondenten weet wie er bij zijn of haar gegevens kan. Ruim de helft van de mensen geeft aan dat niet te weten. Bovendien geeft een kwart van de Nederlanders toe niet op de hoogte te zijn van waarvoor persoonsgegevens gebruikt worden.


Het delen van gegevens leidt bij sommige mensen bovendien tot diefstal van deze informatie. Ruim 15 procent van de mensen is wel eens slachtoffer geweest van de diefstal van persoonsgegevens.




Overheid komt met online dienst voor transparante privacyvoorwaarden

Geen opmerkingen:

Een reactie posten