woensdag 18 maart 2015

Ransomware hindert voorbereiding verkiezingen Lochem





Door een infectie van een zogenoemde ransomware, schadelijke software die de computers onbruikbaar maken, zijn veel documenten van de gemeente Lochem geblokkeerd. Zo bleek dat de infectie ook al een probleem voor de verkiezingen dreigde te vormen, maar inmiddels zijn de noodzakelijk systemen veiliggesteld. Dit vertel burgemeester Sebastiaan van ‘t Erve. De infectie heeft rond maandagmiddag plaatsgevonden vlak voor een update van de antivirusprogramma’s.


Zo werden er bij de gemeente Lochem ieder kwartier updates voor de antivirussoftware geladen. Hierdoor zijn er al vier infecties gestopt, maar één pc werd geïnfecteerd voordat de update uitgevoerd werd, vertelt Van ‘t Erve. Toen het virus de organisatie was binnengedrongen, werden verschillende netwerkschijven geïnfecteerd. De ransomware versleutelde gegevens op het netwerk en vroeg om geld om deze weer toegankelijk te maken.


Ook documenten die noodzakelijk waren voor de Provinciale Staten- en Waterschapsverkiezingen, die woensdag plaatsvinden, waren daardoor niet meer toegankelijk.


Doorwerken


De gemeente heeft daarna besloten om niet in te gaan op de eisen en geen geld te betalen en om weer te kunnen werken zijn er backups teruggezet. Daarnaast is zijn er ook een aantal computers van het netwerk gescheiden. Volgens de burgemeester hebben de ICT’ers de hele nacht doorgewerkt en zijn hierdoor de verkiezing veiliggesteld.


Er werd alleen informatie versleuteld, waardoor documenten ontoegankelijk waren. Er zijn geen persoonsgegevens verstuurd aan derden of documenten gelekt. Ook zijn uiteindelijk geen gegevens verloren gegaan. De gemeente doet aangifte van de aanval.




Ransomware hindert voorbereiding verkiezingen Lochem

Geen opmerkingen:

Een reactie posten