dinsdag 30 september 2014

Beveiligen van jouw computer

Eén van de meest gebruikte apparaten in Nederland is de computer, voor veel mensen is deze ook onmisbaar geworden in hun dagelijks leven. Op verschillende manieren kan de computer gebruikt worden, dit kan zijn voor het regelen van de online bankzaken, maar ook voor het typen van e-mails of voor het uitprinten van bepaalde items.


Er staat daarom ook vaak belangrijke informatie op een computer, het is belangrijk om dit goed te beveiligen tegen virussen. Virussen kunnen jouw persoonlijke bestanden beschadigen of zelfs verwijderen. Zorg er daarom voor dat jouw internetbrowser goed beveiligd is en geen virussen met zich mee brengt. Dit is hoe jij jouw computer het best kunt beveiligen tegen virussen.


Begin met bijhouden back-up belangrijke bestanden

Wanneer je regelmatig een back-up maakt van jouw belangrijke bestanden op de computer zal je voorkomen dat zodra er iets mis gaat al jouw bestanden kwijt zijn.


Virussen kunnen namelijk bestanden op de computer beschadigen of zelfs verwijderen, ook kan de computer zelf crashen. Via Windows is het mogelijk om jouw bestanden automatisch te back-uppen, ook kun je hiervoor speciale programma’s downloaden die regelmatig jouw bestanden zullen back-uppen.


Bij Mac OS X kun je via Time Machine een back-up maken. Ook is het verstandig om belangrijke bestanden altijd op een CD of DVD te branden, of deze op een externe harde schijf te plaatsen, zo kunnen deze nooit verloren gaan.


Zorg ervoor dat het besturingssysteem en de software altijd geüpdatet is

Als het besturingssysteem altijd geüpdatet is zullen veel internetcriminelen niet kunnen rotzooien met jouw spullen. Vaak doen ze dit namelijk via een lek in oudere versies van het besturingssysteem.


Daarom is het belangrijk om het besturingssysteem altijd zo snel mogelijk te updaten. Hiervoor kun je automatische updates inschakelen, ook de software die jij gebruikt zal goed up to date moeten zijn. Eventueel kun je ook de software updates automatisch inschakelen, zo krijg jij een melding wanneer er een nieuwere versie beschikbaar is.


Het draadloze netwerk beveiligen

Veel mensen maken tegenwoordig gebruik van draadloos netwerk, het is belangrijk om deze goed te beveiligen zodat vreemden geen toegang hebben tot jouw netwerk. Als je kijkt op de website van de Consumentenbond staat daar beschreven hoe je jouw netwerk het beste kunt beveiligen, ook staat daar uitgelegd hoe je dit moet doen.


Sterke wachtwoorden voor jouw computer en online diensten

Begin met het beveiligen van jouw computer met een wachtwoord, dit met een sterk wachtwoord wat moeilijk geraden kan worden. Dit geld ook voor alle online diensten waarvan jij gebruik maakt, alles moet beschikken over een sterk wachtwoord.


Denk daarbij aan jouw e-mail, internetbankieren en andere online diensten. Hoe sterker jouw wachtwoord is, des te moeilijker het is te raden voor de internetcriminelen. Hierdoor kunnen ze geen fraude plegen en zijn jouw bestanden veilig.


Gebruik een antivirus programma

Bij een virus zal de werking van jouw computer verstoord worden, een virus is namelijk een klein programmatje dat jouw persoonlijke bestanden op de computer kan beschadigen of verwijderen. Ook kunnen ze jouw e-mail programma gebruiken om virussen te verspreiden of kunnen ze alles op jouw harde schijf wissen.


Vaak worden virussen via de e-mail verspreid en zitten ze verstopt in een onschuldig lijkende bijlage, dit kan een foto zijn of een geluidsbestand. Ook is er een Trojaans Paard, ook wel Trojan genoemd. Dit lijkt een onschuldig programma dat in werkelijkheid schade aanricht aan jouw computer. Dan zijn er nog wormen, deze zitten niet verstopt in e-mails of in programma’s.


Ze verspreiden zich namelijk binnen een computernetwerk zonder dat jij als gebruiker hier een rol in speelt. Om wormen, een Trojan of een virus tegen te gaan kun je gebruik maken van een antivirus programma, dit programma kan regelmatig virusscans uitoefenen om te kijken of jouw computer virussen of andere malware bevat.


Een antivirus programma kan gedownload worden via antivirus.startpagina.nl, ook kan je op de site van de Waarschuwingsdienst veel informatie vinden over virussen. Op virustotal.com kun jij jouw bestanden en URL’s scannen op virussen.


Het installeren van een firewall

Een firewall vormt als het ware een muur tussen de computer en het internet. Hiermee kan je controleren en beheren hoe verbindingen met jouw computer tot stand worden gebracht. Op deze manier kan je dus inkomende of uitgaande verbindingen toestaan of juist blokkeren. Met een firewall kan je verbindingspoorten die onnodig open staan dicht zetten. Wil je toch weten of alles helemaal veilig is, dan kan je eventueel de poorten nog via ipscanner laten controleren.


Controleer tijdig op spyware en malware

Zelfs als je gebruik maakt van anti virus programma is het mogelijk dat je computer alsnog geïnfecteerd wordt. Dit kan gebeuren door geïnfecteerde e-mailbijlages, maar ook door het installeren van programma’s. Via Spywaretips is het mogelijk om anti-spyware te vinden en ook malware info kan je helpen op besmetting te voorkomen.


Sluit je pop-ups altijd goed af

Tijdens dat je aan het internetten bent kan het gebeuren dat je per ongeluk malware installeert door een pop-up aan te klikken. Pop-ups dienen altijd veilig te worden gesloten met de X knop rechtsboven in de browser. Het is namelijk zo dat zelfs het aanklikken van knoppen als “nee” of “annuleren” een opdracht geven om ongewenste installaties alsnog uit te voeren. Veel browsers hebben hiervoor een pop-up filter. Hiermee wordt in internet browsers als Chrome, Firefox en Internet Explorer niet zomaar iets geïnstalleerd.


Open nooit mails van een onbekende afzender

Als je veel e-mailt is het belangrijk dat je in de gaten houdt wat je precies doet. Open dus noot mails die je van een afzender krijgt die je niet kent. Heb je wel een mail geopend, maar je vertrouwt het niet, dan kan je deze maar het beste direct in de prullenbak gooien en verwijderen. Alleen op deze manier ben je goed beschermd tegen ongevraagde computervirussen.


Download en installeer nooit software van onbekende uitgevers

Wanneer je gaat downloaden is het belangrijk om geen dingen te downloaden die van een onbekende uitgever komen. Virussen en spyware worden hiermee snel binnengehaald, wat uiteraard niet de bedoeling is. Betrouwbaar downloaden kan voor gratis programma’s via bijvoorbeeld SourceForge. Vervolgens kan je altijd via Virustotal kijken of de bestanden en URL’s betrouwbaar zijn voordat je een installatie uit gaat voeren.


Informeer jezelf en lees gebruikersovereenkomsten en privacy verklaringen

Als je iets gaat installeren is het vaak zo dat er nog andere software wordt meegeleverd. Wanneer dit zo is, zal je dit altijd terugvinden in de gebruikersovereenkomst. Dit zal niet altijd direct bovenaan staan, maar wordt dan in de kleine letters aan de onderzijde vermeld. Hou dus goed alles in de gaten en lees de overeenkomst en verklaring altijd goed. Zomaar doorklikken kan wel eens foute boel zijn.




Beveiligen van jouw computer

Geen opmerkingen:

Een reactie posten