maandag 1 september 2014

Servers luchthaven Charleroi onderdeel van botnet

Uit onderzoek is gebleken dat de servers van de Belgische luchthave Charleroi onderdeel geweest zijn van een botnet na een besmetting met malware. Daarnaast is ook nog gebleken dat hackers data hebben ontvreemd.


De servers van de luchthaven zijn besmet geweest met malware en er is data gestolen, volgens de Vlaamse krant De Standaard. In mei en juni kwam de malwarebesmetting aan het licht.


Bij de digitale inbraak zouden ook gegevens zijn gestolen, maar het is niet duidelijk of het ook om persoonsgegevens van reizigers gaat. De besmetting werd gevonden door een beveiligingsbedrijf die op een honeypot verdacht verkeer vanaf de servers van de luchthaven voorbij zag komen. Daarna zou het Belgische federaal parket een onderzoek zijn gestart en zou de malware zijn verwijderd, hoewel de luchthaven zelf via een woordvoerder de malwarebesmetting blijft ontkennen.


België is doelwit cyberspionage


De laatste tijd vonden er al meerdere grote hacks plaats bij belangrijke Belgische bedrijven en overheden. Zo werd eerder het telecombedrijf Belgacom gehackt door de Britse geheime dienst, waarbij ook de internationale organisaties in Brussel anderhalf jaar door GCHQ werden afgetapt. Onder meer de Europese Commissie en de NAVO waren het doelwit.


Maar ook de Belgische ministeries van Buitenlandse en Economische zaken zijn gehackt. Dit is waarschijnlijk gebeurd door de Russische staatshackers, die onder andere geheime dossiers over Oekraïne en NAVO buitmaakten. De regering Di Rupo beloofde na de Belgacom-hack geld vrij te maken voor een federaal centrum voor cybersecurity.




Servers luchthaven Charleroi onderdeel van botnet

Geen opmerkingen:

Een reactie posten