zaterdag 13 september 2014

EU-topman: Google ontloopt verantwoordelijkheid

Tijdens een vergadering over databeveiliging stelde Paul Nemitz, Directeur-Generaal op het departement van Justitie van de Europese Commissie, dat Google met zijn pr-circus zijn verantwoordelijkheden ontloopt. Google, en andere zoekmachines zoals Bing, zijn verplicht om onjuiste zoekresultaten te verwijderen. Google heeft hier veel problemen mee en is begonnen met het organiseren van bijeenkomsten waarin het bedrijf sprekers aan het woord laat, die hun visie op de kwestie werpen. Volgens Nemitz kan Google beter zijn verantwoordelijkheid nemen in plaats van zulke pr-circussen te organiseren.


Het recht om vergeten te worden

In mei 2014 oordeelde het Europese Hof van Justitie dat burgers het recht hebben om vergeten te worden. Als een zoekresultaat onjuiste of misleidende informatie over een Europees burger geeft, dan heeft deze het recht dat dit resultaat verwijderd wordt. Google stelt alleen dat zij grote problemen krijgen met het beoordelen van deze informatie. Er zijn op dit moment al 120.000 verzoeken bij Google ingediend om zoekresultaten te verwijderen en Google moet vervolgens gaan beoordelen of het hier ook om onjuiste informatie gaat.


Google verweert zich bij middels een brief bij de Europese Unie en zegt dat het moeilijk is om na te gaan of de informatie die in de verzoeken wordt gedaan ook echt klopt. Volgens EU-topman Nemitz kan Google beter juridische bureaus in de lidstaten inschakelen om advies te geven of een bepaald resultaat van een zoekopdracht moet worden verwijderd, dan deze conferenties of pr-circussen te organiseren. Volgens Nemitz moet Google zijn verantwoordelijkheid nemen en zijn uiterste best doen om de resultaten van zoekopdrachten niet naar valse informatie te laten leiden.




EU-topman: Google ontloopt verantwoordelijkheid

Geen opmerkingen:

Een reactie posten