dinsdag 9 september 2014

Nederlandse cloud- en hostingsector blijft groeien

De ICT markt beweegt zich in een rap tempo naar een dienstenmarkt gebaseerd op gedeelde infrastructuren en dienstenplatforms, zijn de hostingbedrijven van groot belang voor de digitale economie. Om deze reden onderzoekt de DHPA jaarlijks de ontwikkelingen in de Nederlandse cloud- en hostingsector.


Voor deze vierde editie hebben de DHPA en branchevereniging ISPConnect de krachten gebundeld.Michiel Steltman (foto), Directeur van DHPA: “Webshops, web-bureaus, de mediasector, online software aanbieders en de overheid zijn afhankelijk van een goede hostinginfrastructuur en professionele hosters. Wij houden de trends binnen deze groeiende sector scherp in de gaten en hebben METISfiles gevraagd dit onderzoek voor ons te doen ”


Zo blijkt dat de hostingsector één van de weinige sectoren in Nederland is die ondanks de economische tegenwind en de toenemende activiteit van de internationale cloudaanbieders onverminderd blijven groeien. Zo rapporteert een grote meerderheid van de onderzochte bedrijven een groei en lijkt de helft zelfs met meer dan 10% te groeien.


Ook lijkt de trend van schaalvergroting zich door te zetten: 40% van de bedrijven heeft in de afgelopen jaren overnames gedaan. Hiermee stijgt ook de vraag naar gekwalificeerd personeel.En juist het personeel is een reden voor zorgen. Ruim de helft van de ondervraagden geeft aan dat het tekort aan gekwalificeerd personeel een belangrijke belemmering voor groei is. 


Simon Besteman, Directeur van ISPConnect: “DHPA en ISPConnect blijven zich samen met andere stakeholders uit de sector inzetten voor deze relatief jonge branche. Naast andere initiatieven op het gebied van instroom en kwaliteitsborging zijn ISPConnect en DHPA in 2014 begonnen met het opzetten van een eigen opleiding voor de hostingsector. Hiermee geven wij gehoor aan de grootste zorgen van de ondervraagden”.


Het belang van datacenters


Ook blijkt het belang van carrier-neutral datacenters toe te nemen. Ongeveer 40% van de hosters  heeft zijn datacenter infrastructuur niet in eigen beheer. Een vijfde van de hosters host 1000 of meer fysieke servers. Daarnaast ligt de virtualisatiegraad van deze fysieke servers boven de 60% en hosters met meer servers in beheer hosten meer VM’s per fysieke server.


De belangrijkste omzetgeneratoren in 2014 zijn vrijwel gelijk aan die van 2011, namelijk shared hosting,IaaS, Dedicated Hosting en Managed Hosting. De relatief nieuwe service is beveiliging als dienst, maar ondanks de toename aan dreigingen genereert deze tak nog weinig omzet. Echter voor de toekomst wordt de meeste groei verwacht in Managed Hosting.


De trend naar gedeelde infrastructuurplatforms zoals public cloud computing is een wereldwijd fenomeen en wordt op dit moment gedomineerd door de grote spelers zoals Google en Amazon. Toch zal de Nederlandse hostingsector zijn plaats in dit krachtenveld moeten vinden om door te kunnen groeien.




Nederlandse cloud- en hostingsector blijft groeien

Geen opmerkingen:

Een reactie posten