maandag 8 september 2014

Is groene hosting wel mogelijk?

Er wordt de laatste tijd veel over groene hosting gepraat, maar de vraag is of het wel mogelijk is. Want wanneer mag je hosting als groen bestempelen? Hosting bestaat uit een heleboel grote elektrische apparaten bij elkaar die vaak dubbel zijn uitgevoerd om je website(s) ten alle tijden online te houden. Om de servers online te houden is nu eenmaal veel energie nodig. Je kunt natuurlijk niet zeggen; „Sorry de website is offline, want vandaag besparen we stroom”. Dit gaat bij je bezoekers natuurlijk niet in.


Maar gelukkig hoeft dat ook niet, want er zijn veel factoren die een compromis mogelijk maken om betrouwbare, veilig en toch milieuvriendelijk hosting te verzorgen. Zo kunnen hostingproviderrs op zoek naar een zo milieuvriendelijke oplossing voor het aanbieden van een veilige hostingomgeving. Er spelen ontzettend veel factoren een rol bij groene hosting en hieronder bespreken we ze stuk voor stuk.


Energie besparen als hostingprovider


De grootste factor bij een hostingprovider is de inrichting van het serverplatform dat gevestigd is in het datacenter. Zo staan hier alle servers op waar onder andere de websites van klanten opgeslagen worden. Hoe dit datacenter met energie omgaat is natuurlijk in het kader van groene hosting natuurlijk erg belangrijk.


Energiezuinige servers


Je moet dan vooral denken aan het gebruik van groene stroom, energiezuinige apparatuur, milieuvriendelijke koelingen en het rendemente van energieverbruik. Daarnaast is er ook nog de ontwikkeling van virtualisatie. Dat betekent dat er meerdere virtuele servers op één fysieke server draaien. Hierdoor zijn er minder servers nodig wat energie bespaart.


Algemene factoren


Natuurlijk zijn naast de bovenstaande factoren ook andere factoren die algemeen gelden voor bedrijven die rekening houden met duurzaam ondernemen. In hoeverre maakt bijvoorbeeld het kantoor gebruik van groene stroom. Staat bijvoorbeeld de airco altijd aan en verbruikt het kantoor veel papier? Natuurlijk spelen ook deze factoren een rol wanneer het om groen en duurzaam ondernemen gaat.


Wat kun je als hostingprovider doen aan groene hosting?


De vraag is natuurlijk hoe kun je het beste duurzame ICT-oplossingen toepassen? Deze is dan ook moeilijk te beantwoorden, vooral door de wens van klanten om 24 uur per dag, 7 dagen per week online te zijn. Daarnaast zorgt de sterke groei van het online uitwisselen en opslag van data tot een hoger energieverbruik. Daarmee oefen je druk uit op het milieu. Maar door te investeren in energiezuinige technieken kunnen veel toepassingen in de ICT leiden tot grote energiebesparingen.


Investeren in duurzaam


Het investeren in datacenters die energiezuinige technieken gebruiken en gebruik maken van groene stroom is een stap in de goede richting. Echter is groene stroom in Nederland niet altijd groen. In sommige gevallen is de energieleverancier genoodzaakt om groene en grijze stroom te mengen, omdat er gewoonweg niet voldoende capaciteit is om groene energie op te wekken. Zodoende vullen ze het dan aan met grijze stroom afkomstig van onder andere gas-, kern- en kolencentrales.




Is groene hosting wel mogelijk?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten