woensdag 10 september 2014

EU verwerpt derde schikkingsvoorstel Google

Voor de derde keer heeft de Europese Commissie een schikkingsvoorstel van Google verworpen in de langlopende zaak over vermeende concurrentievervalsing. Dit is bevestigd door Eurocommissaris Joaquin Almunia tegenover Bloomberg TV. Hij zegt dat het voorstel van tafel is geveegd om zo betere voorwaarden voor Googles concurrenten af te dwingen. Dit zou gekomen zijn naar aanleiding van verschillende klachten over het vorige schikkingsvoorstel van Google (van onder andere Microsoft). Het gaat hierbij met name om de Google zoekpagina’s. De zoekgigant zou in de resultaten namelijk diensten en producten van concurrenten bewust minder aandacht geven.


In een recent voorstel is hierbij als oplossing aangedragen dat de concurrerende partijen een speciale positie op Googles pagina’s zouden krijgen. Maar na eigen onderzoek concludeerde Microsoft dat die aanpassing nauwelijks voor verbetering zorgt. Daarbij geeft Almunia Google nu de kans om een passende, nieuwe oplossing te vinden die alle betrokken partijen tevreden stelt.


Nog meer zaken

In totaal loopt het onderzoek naar Google omtrent mogelijke concurrentievervalsing al ongeveer vijf jaar. Almunia heeft ook bekend gemaakt dat de Europese Commissie “waarschijnlijk” ook een soortgelijk onderzoek naar de concurrentiepositie van Googles besturingssysteem Android gaat starten. Microsoft is eerder al betrokken geraakt in een soortgelijke zaak. Daarbij hebben zij verschillende boetes gekregen van honderden miljoenen euro’s.




EU verwerpt derde schikkingsvoorstel Google

Geen opmerkingen:

Een reactie posten