zondag 14 september 2014

Fors meer Cloud Professionals nodig

Een veelgehoorde klacht van ondernemers is dat het technisch onderwijs niet op orde is. Dat is enigszins wel logisch, de technische ontwikkelingen gaan nu eenmaal sneller dan deze in een onderwijssysteem geïmplementeerd kunnen worden. Dit tekort aan onderwijs wordt in de praktijk wel bijgespijkerd en levert geen noemenswaardige problemen op. Zorgelijker wordt dit als het onderwijs op fundamentele onderdelen niet op orde is en de aansluiting met de praktijk mist. Bij het IT-onderwijs is dit het geval. Daarnaast worden er te weinig mensen opgeleid tot IT-professional. Een tekort aan goed gekwalificeerde instromers op de arbeidsmarkt zorgt voor een geremde groei van bedrijven.


Eigen opleiding tot Cloud Engineer

Veel bedrijven zijn op zoek naar specialisten op het gebied van werken in de Cloud. Deze zogenaamde Cloud Engineers worden in het huidige onderwijs te weinig opgeleid voor hun taak en daarom beginnen we met een eigen opleidingsinstituut. Onder de naam Cloud-Universiteit bieden we een post-MBO opleiding aan en zorgen we dat studenten opgeleid worden tot Cloud Engineers. Wij, thePeopleCloud, doen dit niet alleen. Samen met DHPA en ISPConnect en andere bedrijven van positieve wil hebben dit instituut opgezet.

thePeopleCloud is een werving- en selectiebureau en dagelijks op zoek naar goede Hosting- en Cloudprofessionals. We merken dat het moeilijk is om goede Netwerk-, Linux- en Windows-engineers te vinden. De vraag is vele malen groter dan het aanbod.


Daarnaast merken we dat er niet alleen om technische professionals gevraagd wordt. Ook naar online salesprofessionals is de vraag groot. Het aanbod van mensen die weten hoe je een online dienst verkoopt is veel lager dan de vraag naar deze mensen.


Wat is de Cloud-Universiteit?

De Cloud-Universiteit biedt een opleiding aan die 9 maanden duurt. De opleiding vergt 32 uur per week van de studenten. De opleiding heeft een klassikaal aspect, maar wordt ook ingevuld met stages in de praktijk, bijvoorbeeld bij data- en hostingcenters. De stages vinden verspreid over de opleiding plaats. De stageperiodes in totaal beslaan 3 maanden en dus een derde deel van de opleiding.


De selectie van studenten is strak en kritisch, dit heeft als doel dat studenten die slagen ook een baangarantie aangeboden kan worden. De Cloud-Universiteit werkt samen met gerenommeerde hostingbedrijven die ook actief participeren in de opleiding. Dit komt tot uiting in het aanbieden van stageplekken of het leveren van docenten.

Inhoud van de opleiding


De Cloud-Universiteit biedt een brede opleiding aan. We willen onze studenten niet opleiden in één technologische specialiteit, maar we willen juist dat onze studenten in staat zijn om grotere verbanden te zien. Het curriculum is daarom samengesteld uit meerdere cursussen met bijbehorende certificaten. De cursussen die in het curriculum zijn opgenomen zijn allemaal hoogwaardig en geselecteerd op de vraag die de IT-markt nu heeft.


Het curriculum richt zich niet alleen op het verbeteren van technologische vaardigheden. De vaardigheden die een IT-er nu nodig heeft zij niet alleen maar van technische aard. Daarom investeren we ongeveer 40 procent van de opleidingstijd in het verbeteren van de zogenaamde ‘soft skills’ van de studenten. Hierbij valt bijvoorbeeld te denken aan goede communicatievaardigheden en een goede stressbestendigheid.


Eindstation nog niet bereikt

De Cloud-Universiteit wil met haar opleiding alleen maar een eerste stap zetten naar een totale verbetering van het IT-onderwijs in Nederland. Het doel is uiteindelijk om het IT-onderwijs in Nederland beter aan te laten sluiten bij de vraag van de markt.

Het is ook niet zonder reden dat de markt enthousiast is om te participeren. Aan de ene kant wordt een behoefte van de markt verder ingevuld en aan de andere kant worden jonge werkelozen met een bèta-achtergrond weer in het arbeidsproces opgenomen.




Fors meer Cloud Professionals nodig

Geen opmerkingen:

Een reactie posten