woensdag 24 september 2014

De belangrijkste voordelen van een netwerkneutraal datacenter

De DHPA heeft in samenwerking met de branchevereniging ISPConnect het jaarlijkse onderzoek naar de ontwikkelingen in de Nederlandse cloud- en hostingsector uitgevoerd. En uit dat onderzoek is gebleken dat het belang van netwerkneutrale datacenters is toegenomen.


Een netwerkneutraal datacenter (carrier-neutral datacenter) is een datacenter dat volledig onafhankelijk is van netwerkproviders. Bij deze datacenters worden verbindingen toegestaan tussen meerdere telecommunicatie-serviceproviders en/of colocatieproviders. Ook worden deze datacenters beheerd door een derde partij die nauwelijks of geen rol heeft in het leveren van internet aan de eindgebruiker.


Waarom neemt het belang toe?


Huib Klaassens, Regional Director Datacenter bij Westcon en datacenter-expert bij Computable, meent dat het belang van netwerkneutrale datacenters vooral toeneemt omdat het de keuzevrijheid stimuleert. Ook Pieter de Haer van Previder  B.V. geeft aan dat hosting een bedrijfskritische activiteit geworden. “Met name de grotere gebruikers van datacenters willen daarom de keuzevrijheid hebben om met meerdere carriers te werken vanuit één datacenter, uit oogpunt van risicospreiding en kwaliteit.”


De voordelen een netwerkneutraal datacenter


  • Keuzevrijheid – Men kan zelf bepalen welke carrier wordt gebruikt.

  • Lagere tarieven – Doordat carriers onderling concurreren, zijn de tarieven in carrier-neutral datacenters vaak lager.

  • Risicospreiding – Door te kiezen voor twee of meer carriers is men niet afhankelijk van één enkele carrier.

  • Zekerheid – het is relatief eenvoudig om te wisselen van carrier, omdat er geen noodzaak is om dan ook naar een ander datacenter te verhuizen.

Andere conclusies uit het onderzoek waren dat 40% van de hosters zijn datacenter infrastructuur niet in eigen beheer heeft. Verder host een vijfde van de hosters 1000 of meer fysieke servers met een virtualisatiegraad die boven de 60% ligt. Ten slotte bleek dat hosters met meer servers in beheer hosten meer VMs per fysieke server.




De belangrijkste voordelen van een netwerkneutraal datacenter

Geen opmerkingen:

Een reactie posten