dinsdag 15 april 2014

10 belangrijke factoren bij het kiezen van een hostingprovider

Zoals de meeste beslissingen is het kiezen van de juiste hostingprovider vaak erg lastig. Alle hostingproviders beloven je 99% uptime, goede support en veel resources. Maar hoe kun je nu het beste door de jargon heen kijken en een goede beslissing maken? In dit artikel bespreken we dan ook 10 belangrijke factoren die je keuze voor een hostingprovider moeten bepalen.


1. Prijs


Uiteraard is dit voor de meeste mensen één van de belangrijkste factoren bij het kiezen van een hostingprovider. Echter zou dit niet de belangrijkste factor moeten zijn. Wanneer je de prijsverschillen ziet, is het belangrijk om te weten waar je nu precies voor betaalt.


Meteen voor de laagste aanbieding kiezen is dan ook niet direct altijd de beste keuze. Support en kwaliteit hardware kost nu eenmaal geld en bedrijven die je hosting aanbieden voor een euro per maand, zullen je dat in de meeste gevallen niet kunnen aanbieden.


2.  Specialisaties en doelen


Het is een feit dat niet alle hostingproviders geschikt zijn voor alle soorten klanten. Sommige bieden bijvoorbeeld mooie shared webhosting oplossingen, maar dit zijn geen geschikte oplossingen voor groeiende bedrijven, terwijl de meeste VPS hosting oplossingen weer niet geschikt zijn voor een kleine blog. Het is daarom belangrijk dat je hosting kiest bij een partij die weet wat je nodig hebt en wat ook bij je doelen past.


3. Technische specificaties en limieten


Het is verstandig om goed naar je website te kijken en uit te zoeken wat je precies wilt. Als je een webshop wilt gaan hosten, dan zal het goedkoopste webhostingpakket niet aan je eisen voldoen. Wanneer je een webshop hebt en webhosting kiest met weinig RAM en schijfruimte, dan zul je in de toekomst veel tijd kwijt zijn aan downtime en laadproblemen van de webshop.


Kijk daarom vooral naar de technische specificaties van je hosting en welke limieten er aan verbonden zitten. Vraag daarnaast ook wat de consequenties zijn wanneer je over de limieten gaat.


4. Technische support


Voor veel mensen is dit misschien wel de belangrijkste factor als het om het kiezen van webhosting gaat. Want wat als je website opeens offline gaat, wie kan je dan bellen? Wie kun je raadplegen en ervoor zorgen dat je alles weer naar wens doet?


Er zijn verschillende manieren waarop hostingproviders technische support bieden in de vorm van bijvoorbeeld e-mail, telefoon, chatten etc. Het ligt vooral eraan waar jij je goed bij voelt en wat jij fijn en belangrijk vindt bij technische support.


5. Features en add-ons


Dan kun je je natuurlijk afvragen wat maakt een hostingprovider speciaal? Welke extra features en add-ons maakt een hostingprovider voor jou een stuk aantrekkelijker? Dat kan bijvoorbeeld de aanwezigheid van de Installatron-addon zijn waarmee je binnen een paar muisklikken eenvoudig CMS-systemen zoals Joomla! en WordPress mee kunt installeren, zonder dat je daar FTP-toegang voor nodig hebt.


6. Hardware


Om daar meer van te begrijpen zul je aardig wat moeten inlezen. Probeer erachter te komen wat voor machines jouw hostingprovider gebruikt. Zijn het allemaal nieuwe geoptimaliseerde machines of wordt het bij elkaar gehouden met een aantal touwtjes? Wanneer ze liever niet vertellen wat voor machines ze gebruiken, kun je natuurlijk afvragen wat ze te verbergen hebben.


7. Reviews van andere klanten


Uiteraard zijn de ervaringen van andere klanten natuurlijk ook een belangrijke factor in een beslissing voor webhosting. Probeer te zoeken naar reacties en ervaringen van mensen over bepaalde providers. Ook op onze website kun je eenvoudig de ervaringen van andere mensen lezen.


8. E-mail functionaliteiten


Dit is misschien iets waar de meeste mensen niet aan denken. Wat als je een webshop wilt starten, maar je nieuwsbrieven worden door alle emailproviders als spam gezien. Daar zit je natuurlijk niet op te wachten. Daarom is het verstandig om te weten of de hostingprovider een adequate oplossing kan bieden om het te stoppen. Lees je daarom goed in hoe de hostingprovider eventuele spamoplossingen aanbieden.


9. Control Panel en user interface


Wanneer je wat minder technisch ingesteld bent, dan is het verstandig om onderzoek te doen naar control panel oplossingen en de user interface hiervan. Indien je met control panel eenvoudig WordPress kunt installeren, e-mail op kunt zetten en gemakkelijk FTP-accounts aan kunt maken. Kijk daarom goed of jouw hostingprovider gebruik maakt van cPanel, Direct Admin of Plesk en hoe eenvoudig je taken kunt uitvoeren.


10. Schaalbaarheid


En als laatste is het handig om te weten of er eventueel ruimte is om te groeien. Vooral wanneer je start zul je van te voren niet geheel in kunnen schatten hoe groot je bijvoorbeeld een jaar later bent met je webshop. Daarom kan het handig zijn dat je jouw webhosting kunt opschalen in schijfruimte, geheugen en processorkracht.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten