woensdag 9 april 2014

Een webwinkel starten; welke software heb ik nog nodig?

De basis van het starten van een webwinkel is natuurlijk het registreren van een domeinnaam en hosting, maar het hebben van een goed werkende software uiteraard een vereiste. Nu zijn verschillende software-pakketten gratis te downloaden en te gebruiken zijn, is de vraag natuurlijk hoe bouw je een webwinkel en start je een webwinkel online? 


Welke opties heb ik als starter?


Er zijn online verschillende gratis softwarepakketten te vinden die je kunt downloaden en kunt gebruiken om een online webwinkel te gaan starten. Het grote voordeel van deze software is dat het gratis is en in de meeste gevallen ook open source. Dat betekent dat er vrijwillige ontwikkelaars zijn die continu aan de software werken en updates uitbrengen.


Maar naar de gratis software heb je natuurlijk ook de commerciële pakketten. Al deze pakketten zijn volledig web-based, wat betekent dat je webshop volledig via je internetbrowser te besturen is. Normaal gesproken betaal je een paar tientjes per maand om gebruik te mogen maken deze software. Groot voordeel is dat je een licentie afneemt en dan ook vaak recht hebt op ondersteuning en gratis updates.


Dan is er ook nog software die je op je eigen computer kunt installeren. Hiermee kun je een complete en functionele webwinkel realiseren. Zonder dat je veel kennis nodig hebt van webdesign is het mogelijk om op een gebruiksvriendelijke manier de webwinkel van beheer en onderhoud te voorzien. Een nadeel is dat je computer wel altijd aan moet staan, want anders kan je website niet online staan.


En de laatste optie is maatwerk. Dit gaat meestal vaak samen met of een gratis softwarepakket zoals Magento of in combinatie met een commercieel pakket. Een mooi voorbeeld van maatwerk is bijvoorbeeld de webshop van Bol.com. Een groot nadeel van maatwerk is dat het vaak duizenden euro’s kost en dat is vaak voor een startende ondernemer een te groot budget.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten