donderdag 10 april 2014

Maak altijd een back-up van je website

Als je een website-eigenaar bent of een blogger dan heb je een zeer belangrijke taak en dat is het online houden van je website en de content die je geschreven hebt op je website. Als je maandelijks veel bezoekers ontvangt die geïnteresseerd zijn in je artikelen en in je website, dan is het natuurlijk belangrijk dat je website altijd snel is en vooral altijd online staat.


Helaas is er wel op elke website wel iets mis. Hoe vaak komt het bijvoorbeeld niet voor dat je geschreven content in één keer overschreven wordt of dat er per ongeluk belangrijke pagina’s verwijderd worden. En dan nog al die updates die vast kunnen lopen. Alleen al daarom is het belangrijk dat je weet hoe je een back-up moet maken en uiteraard hoe je een back-up terug moet plaatsen.


Waar bestaat een back-up eigenlijk uit?


Een back-up bestaat normaal gesproken uit drie belangrijke elementen. Hieronder staan de belangrijkste onderdelen waarvan je het beste een back-up van kunt maken:


Je eigen database


De database van jouw website is het skelet van jouw website en daarbij het belangrijkste onderdeel van je website. Indien je database verloren gaat, zul je niet meer je website kunnen opbouwen. Een database kun je altijd terug vinden op je database-server. Alle belangrijke content zoals je blogs en pagina’s staan in een database.


Corebestanden van de website


Een website is opgebouwd vanuit een code wat geschreven is door ontwikkelaars. Vele website-eigenaren maken gebruiken van een CMS-systeem zoals WordPress, dus in de meeste gevallen is een back-up maken van de core-data geen probleem. Dit komt omdat je de coredata altijd op de website van bijvoorbeeld WordPress en Joomla! kunt downloaden. Mocht je een website hebben die custom gebouwd is voor jou, dan is het natuurlijk wel belangrijk dat je hier een back-up van maakt.


Content zoals afbeeldingen en video’s


Content zoals afbeeldingen en video’s maken natuurlijk je website een stuk interessanter voor je gebruikers. Daarom is het ook belangrijk om je mediacontent zoals je plugins, thema van je website, video’s en afbeeldingen te backuppen.


 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten