dinsdag 8 april 2014

Amerika boos op de Europese cloudplannen

Vanmorgen is het bericht bereikt dat de Amerikaanse handelslobby US Trade Representative fel tegen een Europese cloud is. Volgens hun zou dat namelijk tegen alle vrije handelsafspraken in Amerikaanse aanbieders van dergelijke diensten uitsluiten. 


Deze lobbyclub, wat nauw werkt met het Witte Huis is een internationale lobbyclub voor vrije wereldhandel wat uiteraard vaak in het voordeel van Amerikaanse bedrijven is. In een rapport hebben ze fel uitgehaald naar Europa. “De belemmeringen op grensoverschrijdend dataverkeer blijft een serieuze en groeiende zorg”, schrijft de de lobbyclub.


Verder wordt er in het rapport onder andere ingegaan op de uitlatingen van de Duitse telecomgigant Deutsche Telekom, wat zich eerder dit jaar al meerdere malen openlijk over een brede EU-wetgeving om elektronische uitwisseling van data tussen Europeanen ook in Europa te houden. Voor de Amerikanen is dit in het verkeerde keelgat geschoten.


Uitsluiting van bedrijven uit de VS


“De recente voorstellen vanuit landen binnen de Europese Unie om te komen tot een Europese cloud of tot een nationaal elektronisch netwerk kunnen leiden tot uitsluiting of discriminatie van buitenlandse dienstverleners die of zelf dergelijke netwerkdiensten aanbieden of daarvan afhankelijk zijn”, schrijft de de Amerikaanse lobbyist verder.


Deze maatregelen hebben volgende de US Trade Representative een grote impact op Amerikaanse bedrijven door de sterke concurrentiepositie die ze hebben in die sector.


Echter is het wel opmerkelijk dat de Eurocommissaris Nellie Kroes onlangs juist aangegeven had voor het Amerikaanse bedrijf HP om de zogeheten CoCo Cloud vorm te geven. CoCo staat voor confidential and compliant.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten