donderdag 10 april 2014

Welke hosting kies jij voor jouw website? Deel 2 - VPS Hosting

In deel 2 van deze speciale serie zullen het hostingproduct VPS server verder toe gaan lichten. VPS staat voor Virtual Private Server en wordt door de vele hostingproviders VPS server of VPS houting genoemd. Maar voor wie is een VPS geschikt en wat stelt het eigenlijk precies voor?


Wat is een VPS server?


Een Virtual Private Server oftewel een VPS is een server waarop software geïnstalleerd wordt. Je kunt als consument dan eenvoudig via het internet contact maken met de server. Een VPS kun je dan ook letterlijk zien als een virtuele eigen server. Maar wat is nu eigenlijk precies een server?


Een server is eigenlijk een sterke computer. Deze computer bestaat uit veel werkgeheugen (RAM), harde schijven (HDD) en rekenkracht (CPU). Op deze computer staat dan speciale software geïnstalleerd waarmee je de server kunt beheren. Je moet dan denken aan software zoals Plesk of Direct Admin.


Voor welke doelen is een VPS geschikt?


Een VPS biedt vaak veel meer mogelijkheden dan dat je echt nodig hebt. Als je maar een kleine website op een VPS draait, dan is dat echt zonde van je geld en natuurlijk van je ruimte. Mocht je alleen bijvoorbeeld je bedrijfswebsite willen hosten, dan kun je bijvoorbeeld veel beter kiezen voor webhosting. Maar in de meeste gevallen kan een VPS je veel mogelijkheden bieden en wordt het dan ook gezien als een volwaardig alternatief voor een fysieke server.


Maar het is ook deze flexibiliteit die voor de normale consument niet geschikt is. Zo zul je vaak een besturingssysteem moeten installeren om überhaupt gebruik te kunnen maken van de VPS. Daarnaast is het onderhoud van de server erg belangrijk, dus als consument zul je hier enige tijd in de week aan moeten besteden om zo het volle uit je VPS te halen.


Wanneer je technische onderlegt bent en je zoekt veel power, dan is een VPS server zeker iets voor je. Een VPS wordt vooral gebruikt bij webshops en speciale maatwerk oplossingen zoals applicaties.


In deel 3 van deze serie zullen we Cloud hosting gaan bespreken.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten