donderdag 24 april 2014

6 tips voor een optimale website

Het bouwen aan een optimale website houdt natuurlijk nooit op. Het is dan ook niet zo gek dat er veel mensen zijn die zich afvragen, hoe je optimaal je website kunt inrichten. Daarom bespreken wij 6 tips die je kan implementeren om tot een optimale website te komen. Per tip leggen we precies uit wat het voor je website kan betekenen. 


1. Geen welkom of intropagina


Jouw bezoekers welkom heten lijkt in de meeste gevallen normaal en zeer sympathiek, echter is dit vaak zonde van de tijd. Je kunt namelijk veel beter beginnen met de meest belangrijke inhoud, want dit is niet alleen voor je bezoekers maar ook voor de zoekmachines.


Indien je direct met je belangrijke content begint, weet de bezoeker en zoekmachines direct waar jouw pagina over gaat en zul je ook beter gevonden op bepaalde zoektermen in de zoekresultaten. Daarnaast is het ook oubollig en zonde van je tijd om een intropagina te hebben, voordat je bezoekers naar je website kunnen. Ook voor Google is het dan niet duidelijk waar de website precies over gaat.


2. Waar is de banaan?


Het is belangrijke dat elke pagina op je website één duidelijk doel heeft. Zo heeft Seth Godin, een optimalisatie expert hier een goed boek geschreven. Probeer voor de aardigheid je bezoekers eens te vergelijken met apen.


Indien je deze in één rechte lijn naar het doel wilt leiden, dan moet je voor één banaan kiezen. Op je eigen website doe je dat door op elke pagina één duidelijk zichtbaar doel te plaatsen. Dan kan bijvoorbeeld het aanvragen van een offerte zijn, een bestelling plaatsen om simpel contact opnemen. Zorg dat je per pagina één doel hebt, want anders zullen je bezoekers in de war raken.


3. Je website is toe aan regelmaat en rust


Wanneer je aan de slag gaat met het uiterlijk van jouw website, dan kan het verleidelijk zijn om daarbij verschillende mogelijkheden toe te voegen zoals mooie achtergrondplaatjes, verschillende kleuren en diverse lettertypes. Het is belangrijk om alles op je website zo rustig mogelijk te houden.


Probeer daarom altijd voor een lichte kleur als achtergrond te kiezen zoals wit. Gebruik daarnaast één of twee steunkleuren voor accenten, want daar zul je zeker een professionele en eenvoudige website mee bouwen.


4. Gebruik afbeeldingen die functioneel zijn


Probeer op je website vooral afbeeldingen te kiezen die je bezoekers meer informatie geven en niet zo zeer alleen omdat het er mooi uitziet. De afbeeldingen op je website moeten informatief zijn en geven je informatie over je activiteiten, diensten of producten.


5. Praat niet in jargon


Het is verstandig om niet in jargon op je website te praten. Hierdoor kom je vaak ingewikkeld over. Professioneel overkomen is natuurlijk prima, maar je bezoekers moeten natuurlijk je wel snappen. Leg daarom het verhaal uit zoals je dat bij een leek zoals je moeder of een vriend zou doen. Spreek daarnaast je bezoekers aan met u, want dan letten ze vaak beter op.


6. Lijsten gebruiken


Bezoekers op je website lezen vaak niet, maar ze scannen net als je vaak een krant eerst scant en dan leest. Om de aandacht te vestigen helpt het om lijsten te maken. Hiermee laat je in één oogopslag zien waar de pagina over gaat. Probeer wel je lijst niet groter te maken dan zo’n 7 punten.


Heb je deze punten al geïmplementeerd? We zijn benieuwd naar jou ervaringen en resultaten!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten