woensdag 30 april 2014

Wat kan ik tegen blacklisting doen?

Blacklisting voorkomen is natuurlijk altijd beter dan genezen, maar volledig voorkomen is vaak niet mogelijk. Helaas is er altijd een kans dat een bepaald e-mailaccount, IP-adres of server misbruikt wordt. En wanneer dit gebeurt, zul je dit pas merken wanneer je tegen problemen aanloopt zoals e-mails die niet ontvangen zijn.


Het vervelende is dat andere partijen bepalen wanneer er teveel ongewenste e-mailverkeer van een server komt. De vraag is natuurlijk, waar ligt de grens? Wanneer een partij onterecht jouw IP-adres, server of e-mailaccount blacklist, zul je dit niet kunnen voorkomen.


Maar wat je natuurlijk wel kunt doen is het risico zoveel mogelijk beperken. Wanneer bijvoorbeeld je hostingprovider meerdere klanten op een gedeeld platform samen met jouw website of e-mailserver heeft, dan zal het een uitdaging zijn om het risico zo laag mogelijk te houden. Dit komt omdat er veel gebruikers op de server zijn die gebruik maken van dezelfde servers en soms dezelfde IP-adressen.


Wanneer er bijvoorbeeld één van de gebruikers misbruik maakt van de server, dan kan dit natuurlijk gevolgen hebben voor de rest van gebruikers van hetzelfde platform. Daarom wordt zowel het uitgaande als inkomende e-mailverkeer goed in de gaten gehouden. Daarnaast gebruiken veel hostingproviders per systeem en per platform verschillende IP-adressen en kunnen ze als ze dat willen ook van IP-adressen wisselen.


Maar dit zal uiteraard alleen zin hebben wanneer het probleem volledig opgelost is. In de meeste gevallen wordt er actie ondernomen wanneer een gebruiker betrapt wordt met spam versturen. Het installeren van een spamfilter is dan ook een goed idee.


Ga bewust om met jouw e-mails


Het is vooral verstandig om goed bewust te worden wat je precies verstuurt en dat je bewust met jouw eigen account omgaat. Vrijwel 75% van alle accounts die op een blacklist komen voort uit misbruik vanuit gehackte accounts.


Zo kunnen de accounts gehackt worden wanneer je simpele wachtwoorden gebruikt en de wachtwoorden niet regelmatig wijzigt. Maar ook het openen van bijlagen in spammails of het achteloos klikken op linkjes, worden gezien als de grootste oorzaken van misbruik. Wanneer je hier meer zorgvuldiger mee omgaat, dan zullen het aantal vermeldingen op blacklist aanzienlijk zullen verminderen.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten