woensdag 30 april 2014

Gericht spamberichten op jouw website tegengaan

Wanneer je een succesvolle blog, forum of website hebt is dat natuurlijk erg leuk, maar er zit vaak ook een nare schaduwkant aan. Want een populaire website betekent dat jouw website ook interessant is voor spammers.


Je hebt net een leuk nieuw artikel op jouw weblog geplaatst en kort daarna staat er opeens niet gerelateerde commentaar bij. Dat is natuurlijk erg vervelend, maar gelukkig zijn er diverse oplossingen om spamberichten op jouw website tegen te gaan.


Blokkeer snel spamberichten


Veel van deze spamberichten worden niet handmatig geplaatst maar door automatische programma’s. Veel websites zijn bijvoorbeeld gebaseerd op WordPress en veel van deze programma’s richten zich dan ook op WordPress-websites.


Maar het kan bijvoorbeeld een mogelijkheid zijn om een captcha in te stellen. Dit is eigenlijk een test om te verifiëren of je een mens bent. In de meeste gevallen zie je een afbeelding met een vervormd woord dat je moet invullen in een tekstveld. Zo zullen geautomatiseerde scripts en programma’s dit woord niet kunnen lezen en hierdoor kunnen ze geen bericht op je website achterlaten.


Verplichte registratie


Een andere manier is om verplichte registratie in te stellen om zo de spamberichten tegen te gaan. Hierdoor kunnen alleen geregistreerde gebruikers berichten plaatsen. Maar deze beveiliging is te omzeilen door programma’s, omdat sommige zich ook automatisch kunnen registreren.


Dit gebeurt bijvoorbeeld ontzettend veel op fora’s, want hierbij is altijd een registratie verplicht. Maar toch komen er nog spamberichten voor. Echter kan de registratie natuurlijk ook opnieuw beveiligd worden met behulp van een captcha.


Speciale plugins


Als je gebruik maakt van een CMS-systeem, dan zijn er veel speciale plugins beschikbaar die je website kunnen beschermen tegen spam. Deze plugins kunnen spam dan filteren en zorgen ervoor dat de berichten niet op je website geplaatst worden.


Een bekend voorbeeld van zo’n plugin is Akismet, wat speciaal gemaakt is voor WordPress, maar het is ook nog beschikbaar voor andere systemen.


Welke handelingen onderneem jij om spam op jouw website tegen te gaan?


Geen opmerkingen:

Een reactie posten