donderdag 10 april 2014

Steeds meer domeinkapers op de kust

Wanneer je een domeinnaam in het bezit hebt en je laat het opheffen, dan kan dit verstrekkende gevolgen hebben voor je domeinnaam. SIDN meldt dat het de laatste tijd veel domeinnaamkapers op de kust te vinden zijn en dat ze vooral op de .nl-domeinnamen aan het richten zijn. Maar wat zijn domeinnaamkapers eigenlijk?


Domeinnaamkapers zijn mensen die pas vrijgegeven domeinnamen registreren die hoog in de zoekresultaten van een zoekmachine staan en hosten er vervolgens een website op die vol staan met reclame en links naar andere websites.


De kapers ontvangen hierdoor veel inkomsten vanuit de clicks die ze krijgen van de bezoekers. Helaas krijgen hierdoor de domeinnamen een slechte naam in de zoekmachines en worden bezoekers ook misleidt.


Ontwikkeling die niet wenselijk is


SIDN ziet het als een ontwikkeling die niet wenselijk is en waar ze helaas niet gerechtelijk tegen kunnen optreden. Dit omdat het in de meeste gevallen niet illegaal of onrechtmatig is, maar SIDN wilt hier toch strenger tegen gaan optreden.


Ze willen dit vooral met een quarantaineperiode op gaan lossen op het moment dat een domeinnaam opgeheven wordt. In deze periode is het dan niet mogelijk om in 40 dagen het domeinnaam te registreren. Hierdoor kunnen domeinnamen wel sneller weer bij hun rechtmatige eigenaren komen.


Eigen maatregelen treffen


Naast SIDN is het ook mogelijk om zelf maatregelen te treffen. Het is altijd verstandig om goed na te denken over domeinnamen die je wilt laten opheffen. Laat ze bijvoorbeeld eerst een paar maanden zonder website online, zodat ze de waarde in Google in ieder geval verliezen samen met de rankings in de zoekresultaten.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten